Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2012 19:17 - Крахът, който така и не се състоя
Автор: alexalexalex Категория: Бизнес   
Прочетен: 5159 Коментари: 25 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Другари пътници, гара Мездра, който ще сляя, да сляя, който не ще - да се вози :)

Навремето се разказваше като виц, че това викали диспечерите по българските гари.
Да взема и аз да се направя на диспечер :)

И така - гара Мездра.
Напук на всички апокалиптици - светът (или поне северната част на Европа) излиза от дупката.
Крахът на капитализма, пророкуван от всичките му гробокопачи, пак се разминава.
Труден урок, ама на - не може да станеш по-умен, ако не си научиш трудните уроци.
А защо твърдя това ли - вижте движението на основните европейски индекси за последните три години (днес им правих някакъв бърз анализ и даже аз се шашнах).

Безплатен обяд, другари пътници, има само в главите на гробокопачите. Иначе - тц, няма и за щастие няма да има. накрая винаги се плащат сметките.

До момента смислена алтернатива на пазарната икономика няма. Всички глупости за държавата планова икономика, познати от времето на разнния, зрелия и презрелия социализъм са само за смешници.
Те никога не са работили и никога няма да проработят.
Справка - фалитът на целия соц. лагер :)

Какво ни остава ли - два варианта:
- мрънкаме, тръшкаме се по блогове и гробокопаем;
- свикваме с новата ситуация и продължаваме да живеем,

Аз , поне, съм се спрял на второто, но не е задължително - може да се избере и първото.

П.С. Ако случайно някой фен на плановата икономика се включи - нека отговори на следния въпрос : Ако имаше планова икономика щеше ли да има Айфон 5 или още щяхме да бъдем вързани към жицата?

п.п.с. Милооооооооооооо!




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zlokuche - Алекс, преди мооого време прочетох ...
17.09.2012 21:12
Алекс, преди мооого време прочетох в Handelsblatt един мноооого точен лаф по въпроса...толкова точен, че даже не си и зададох въпроса, как сериозен вестник като Handelsblatt е дръзнал да публикува нещо толкова нецензурно:

"There are no free fucks and no free lunches."
цитирай
2. tit - Ако имаше планова икономика, ня...
17.09.2012 21:43
Ако имаше планова икономика, нямаше да има нужда от Айфон намколко си!!!:)))):Р

Баси, Алекс! Нямаш ли чувство, че тоя сайт се разпада?!:О
Нали ти стои блога в Спота?
цитирай
3. venziko - Глупости
18.09.2012 15:55
глупости алекс
цитирай
4. анонимен - Ко кайш за краха, че нещо не можах го схвана?
18.09.2012 16:16
Въпреки ралито на фондовия пазар от 6,5% през последните три месеца, шепа милиардери тихо дъмпват американските си акции. . . и бързо, писа Newsmax Wires...



Уорън Бъфет, който е мажоретка на американските акции от доста време, дъмпва акции с обезпокоителни темпове. Наскоро той се оплака от "разочароващото представяне" на традиционни американски компании, като Johnson & Johnson, Procter & Gamble и Kraft Foods.

По последни данни от холдинговата компания на Бъфет Berkshire Hathaway, Бъфет е намалил драстично експозицията си в акции, зависещи от покупателните навици на потребителите. Berkshire е продала около 19 млн. акции на Johnson & Johnson и е намалила цялостния си дял в "акциите на потребителски продукти" с 21%. Berkshire Hathaway също е продала целия си дял в базираната в Калифорния компания за компютърни части Intel.

При икономиката на САЩ, която зависи 70% от потребителските разходи, очевидната липса на вяра на Бъфет в бъдещето на тези дружества е тревожна.

За съжаление Бъфет не е сам.

Другарят му милиардер Джон Полсън, който направи състояние, залагайки върху срива на ипотечния пазар, се изчиства от американски акции също. През второто тримесечие на годината хедж фонда на Полсън, Paulson & Co., изхвърли 14 млн. акции на JPMorgan Chase. Фондът също така заряза цялата си позиция във веригата за пазаруване с отстъпка Family Dollar и производителя на потребителски стоки Sara Lee.

И накрая, милиардерът Джордж Сорос наскоро продаде почти всичките си банкови акции, включително акциите на JPMorgan Chase, Citigroup и Goldman Sachs. Общо от трите банки, Сорос продава повече от един милион акции.

Така е редно да се зададе въпроса, защо тези милиардери дъмпват своите акции от американски компании?

www.epochtimes-bg.com/
цитирай
5. gocho52 - Ученици,
18.09.2012 16:29
кога е най-близо Слънцето до нас?
-Сутрин, защото се вижда по-голямо.
-Прав си...
-На обяд,защото грее по-силно.
-И ти си прав, рече Конфуций.
цитирай
6. ran - радвам се за теб, Алекс!
18.09.2012 16:55
Европейските индекси са сериозно нещо, дано поне ти имаш сметка от тяхното покачване.
Пък аз се притеснявах за милиарда, дето ще го плащаме и парите за повишение на пенсиите откъде ще дойдат? Нейсе!
"" кой сляа - да сляа...
цитирай
7. demonwind - Северната част -
18.09.2012 17:18
ако броим Дания, Швеция, Норвегия, Финландия - те всъщност най-малко усетиха кризата. Исландия също. Като тръгнеш надолу, положението никак не е розово. В Белгия сума народ остана без работа, цените растат видимо нагоре за сметка на заплатите, които в най-добрия случай са замразени. Токът за две години поскъпна с почти 50 % - първия път шоково "заради войната в Либия?!", а сега заради "кризата в Сирия и опасността от война с Иран". Не ми се мисли какво ще стане ако наистина започне война с Иран - сигурно тока ще скочи с още 200%. Германия се крепи засега, нали все пак е мотора на ЕС, във Франция Оланд ще печата пари като Виденов, за да повиши заплати и пенсии на сънародниците си, като същевременно намали пенсионната възраст (нали знаеш къде води това упражнение? Още помня "ротативките" пред чейнджбюрата, където курса се сменяше с минути ;), страните от PIGS са на ръба и само факта, че Португалия е част от територията на голямото братче Испания я пази от сигурен фалит. За Испания и Италия просто няма как да фалират, защото ще повлекат със себе си половината свят - все пак това са икономики от челните редици на класациите... Гърците си ги знаем, те отдавна живеят на ръба, но пък хич не им пука. Срещите на върха на ЕС обсъждат само едно - криза, криза и финансови рамки. Чудно обаче, че в тези финансови рамки за нас важи принципа "Когато Бог на ЕС, тогава и той на нас".
Плановата икономика вече е история. В момента пазарната също върви натам. Май скоро ще станем като в оная реклама - Пари немам, на ти яйца. Поне аз имам къде да гледам кокошки, че и зеле, и картофи, да не пукнем от глад зимата ;)
А и да ти кажа честно, не ми трябва iPhone 5 - една колежка тук, хем жената е шведка, не някоя соц-леля, си купи такъв и вече дължи 3 бона за интернет на доставчика - телефона си обменял данни без дори тя да знае ;) Хиляди пъти по-добър е XPeria ARC - виж ми постинга със снимките за края на лятото - е с такъв ги правих - падна във водомера през зимата и е като нов ;)

Поздрави!
цитирай
8. svoboda64 - Драги ми, Алекс :)
18.09.2012 17:58
Цялата ти пледоария е смехотворна, защото дори и да няма "социалистическа" планово икономика, има пак "планова" такава :) От корифеите, на които ти се кланяш или ръкопляскаш или както и да се нарича това :)))

Бих искала да "спре", ама не е възможно?!, цялото това претакане на "плявата". Защото няма нито един жив "икономист", който да не залага на "планова" икономика. ОК: това е различно, може би, в "социалистическия" и "капиталистическия" й вариант... Обаче, драги, как би било възможно изобщо изчисляване на някакъв "бюджет", ако я нямаше "плановата икономика". Това, ако може да ми го обясниш?

Всички "варианти" на горното, нямат голяма разлика :) Освен една: кой кого и по какъв начин ще "притисне", за да се изпълнят "показателите" :))) И в кои "джобове" ще отиде "остатъкът" (пардон, "печалбата"). Бих приела, че сте някой от "разпределителите на баницата" (имаме такива политически самооблъчили се субекти:))) Хайде, холан, смешно е:))) Тук съм почти 50 години, на никого не чакам и си изкарвам "хляба" :))) Въпросът е: защо на мен ми стига само за "хляб", ако аз имам всичките "европейски признати репери" за да бъда "средна класа", което "не съм" - не защото не знам, нямам прононсиално "квалификацията", но допринасям със знанията и моженията си за "икономиката на знанието".... На мен правителствените агенции не са били в състояние да ми отговорят, така че не вярвам, че ти ще си в състояние "да си"...

:)))))))))))
цитирай
9. kamosutrov - Коментар №1, предназначен за учителки, лаици и гробокопачи на ..на нещо си
18.09.2012 18:32
Да се разберем за нещо. /От планиране разбирам/. Значи, при соца беше комадно-планова икономика. Ей тука е другарката учителка и тя знае, как и спускаха, подчертавам "спускаха/ планове за какво ли не, включително и за отличниците. И за да изпълни плана, "другарката учителка" произвеждаше отличници. Така ли беше? Така се "спускаха" планове за какво ли не. При капитализма и пазарната икономика планирането се приближава много до прогнозирането. Идва един момент в който рискуваш. Не питаш Държавния департамент дали да сееш жито или соя. Прогнозираш и рискуваш. Не го питаш колко коли да произведеш. Виж, на микро и средно ниво са царе на планирането и логистиката. При Кушела дадох пример с налъмите. Държавата спускаше планова за производство на налъми, а на пазара има вече джапанки. Това е факт, ако искате да знаете.
Пак за другарката учителка. Знае ли какво е "маркетинг" и защо го измислиха западняците? За да могат да приближат прогнозирането с планирането на микро равнище. Даже япанското Министерство на икономиката, търговията и индустрията /МИТИ/ прави 2 неща. Има повече бюра по света от Ройтерс и раздава безплатно месечни информационни бюлетини с проучвания и прогнози. И през ум не им минава да разпоредят на някой, колко и какво да произвежда.
цитирай
10. kamosutrov - Коментар №2 /от общ характер/
18.09.2012 18:35
Няма да се хабя и да го измислям, писах го при Митко Кризата. Не отговори, само прати един да пее Интернационала и да ми чете сърцераздирателни разкази.
Това, ляво ориентираните псевдоикономисти сте чудна работа. Значи, за 2 века така и не разбрахте, че . Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг. Не разбрахте още, че когато половината от хората разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това мили другари е началото на края на всяка една нация.
И сега, една задачка за тебе.
Ти изработваш 500 лв. Кушел не изработва нищо и плаче от мъка. Аз искам Кушел да е добре и ти взимам 350 лв. На тебе ти остават 150 лв. Давам на Кушела 100 лв. да не реве и оставям за мене 150 лв. защото съм много важен и се занимавам с преразпределението. Ще речеш, защо 150 лв. задържам. Ами за да съм добре, да си наема биячи и съди. И прочее задължения, които са свързани с това, да не пищиш много, че ти взимам толкова много. Ако не схващаш, ще ти го обясня още по-просто.
Копи си е. Аз съм си и мързел.:-))))
цитирай
11. tit - Катана...:)
18.09.2012 19:43
Всеки тип икономика си има принципи, закони , норми.
Това, за което говориш е мутрофеодализъм, а той, както знаем е обречен:)
Което предстои да се види...
Тогава аз ще взимам 500, Кушел ще прави к`вото си ще /не съм убедена, че знае какво.../, а Алекс ще застрахова и двама ни, но не в дружества на мутри, естествено, щото е пич!:))
цитирай
12. kamosutrov - Имам 6 по история на икономическите учения. Само соца отрече пазара.
18.09.2012 20:38
tit написа:
Всеки тип икономика си има принципи, закони , норми.
Това, за което говориш е мутрофеодализъм, а той, както знаем е обречен:)
Което предстои да се види...
Тогава аз ще взимам 500, Кушел ще прави к`вото си ще /не съм убедена, че знае какво.../, а Алекс ще застрахова и двама ни, но не в дружества на мутри, естествено, щото е пич!:))

Сегашния мутрофеодализъм е продължение на социалистическия феодализъм. Който твърди, че соца си е отишъл, лъже кат мангал пред социален работник.
цитирай
13. ran - хех, Катана, молим те не ми цитирай енгелс
18.09.2012 21:04
тук компанията не е от кушели
тук всички разбираме, че на "свой страх и риск" работят само малките фирми
големите си имат лобита
Излишъкът на пари създаде токсичните ипотеки в щатите и вместо притежателите им да си "платят" според теб и според Енгелс, те получиха държавна помощ.
Оттук нататък ще те цитирам:
- за да изпълни плана, "другарката учителка" произвеждаше отличници
- спускаше планова за производство на налъми, а на пазара има вече джапанки

Вярно, че го писа за соца, ама виж как става за щатите от 2000-та насам.
Още ли не си видял - когато хората разбраха, че няма смисъл да се работи защото банките - работили или не работили - ще им приберат парите : това драги Катана е краят на всяка една нация. :)))
не че е вярно, но е патетично в твой стил
цитирай
14. kamosutrov - Дълга дискусия се очертава. Аз ще те опровергая с един единствен пример.
18.09.2012 21:17
Според тебе големите фирми и банки имат лобита и си стоят на пазара вечно. Или поне дълго време. Защо някои от тях фалират? За риска можем да говорим много време. За пазарния риск, също. Виж сега, като имаш нещо пред вид, давай идеи. Предположения, хипотези, предложения. Аз ще съм последния, който ще се присмее на една наистина добра идея. Но да говориш от България, колко е зле в Щатите е неуместно. Толкова приятели и приятелки имам там, че съм добре информиран. Имам и в Германия и в Канада. И в Италия и в Испания. Сега например, в САЩ е трудно и потребителски кредит да вземеш. трябва да имаш миним. 10 000 долара в сметката. Инфо от вчера от Ню Йорк.
цитирай
15. kamosutrov - Чакай, че прочетох последния ти ред.
18.09.2012 21:23
Ще си позволя да да те нарека "неопитен". И то с просто примерче. Бил съм в направление "Външно коопериране" на голям монтажен завод в София. Кръстосал съм 2/3 от България на 4 колела. За соц. икономиката мога книга да напиша. Включително и за цеха за налъми. И за плановодефицитната икономика. И вечно неизпълнените планирани доставки и харченето на излишни ресурси, че цял завод може да спре, защото няма някой важен чарк.
цитирай
16. ran - Алекс верно ли застрахова без бой :))))
18.09.2012 21:24
tit написа:
Всеки тип икономика си има принципи, закони , норми.
Това, за което говориш е мутрофеодализъм, а той, както знаем е обречен:)
Което предстои да се види...
Тогава аз ще взимам 500, Кушел ще прави к`вото си ще /не съм убедена, че знае какво.../, а Алекс ще застрахова и двама ни, но не в дружества на мутри, естествено, щото е пич!:))

ше трябва да му оправим мърчандайзинга :)))
цитирай
17. ran - Катана, Катана
18.09.2012 21:32
казах ти тук не сме кушели
- фалитът вече е начин висшият менижмънт да си запази парите, пък акционерите кучета ги яли - не казвам че всички случаи са такива, само Енрон и подобни :)
- идеи съм давал ама ме направи на бъз и коприва за АСТА, глобализацията и закона за авторски права - не се прави на великодушен
- и никога не съм казвал че е по-зле в Щатите или другаде - питал съм само:
Защо на западния и щатския социализъм му викате капитализъм, като е ясно, че има и соц планиране и соц преразпределение?
цитирай
18. tit - само се фръцкам на Сенсея!:):):)))
18.09.2012 22:42
ran написа:
Алекс верно ли застрахова без бой :))))
tit написа:
Всеки тип икономика си има принципи, закони , норми.
Това, за което говориш е мутрофеодализъм, а той, както знаем е обречен:)
Което предстои да се види...
Тогава аз ще взимам 500, Кушел ще прави к`вото си ще /не съм убедена, че знае какво.../, а Алекс ще застрахова и двама ни, но не в дружества на мутри, естествено, щото е пич!:))

ше трябва да му оправим мърчандайзинга :)))

последното ти изречение ми е главоблъсканица!:))
Но вярвам, че Алекс е добро момче!;)
цитирай
19. ran - и на мен не ми е ясно, tit :)))
18.09.2012 22:56
чувал съм я тази думичка някъде ...
(обаче недей да ме издаваш :))
цитирай
20. alexalexalex - ran
18.09.2012 23:56
само да попитам - дали правиш разлика между държавна регулация и държавно планиране (въпросът не е за кушели, че те от такива неща не разбират) :))

и въпреки лобито Лемъните дадоха фира и ... после си пип мамата.
(мен, ако ме питаш де, баш Лемъните трябваше да фалират през 1916 година, щото с техните кинти се финансира другарят Ленин, ама това е друга история)

заради мача само прегледах дискусията - ако имам време (и нерви) - утре вечер ще кажа и моето мнение по някои от засегнатите проблеми.
цитирай
21. анонимен - Постинга на пича Алекс на пръв по...
19.09.2012 00:05
Постинга на пича Алекс на пръв поглед е изпълнен с неистова радост, но дефакто е зле прикрита тревога, да не кажа паника. Неумолимо, финансовата система върви към своят логически крах и въпросът не е кога ще се срине, а колко силно ще се сгромоляса. Обаче, коментарите на Катана трепят рибетата. А и онова заявление, че днешната "икономика" е пъти по-добра от соца направо хвърли мислещите в тъча.
Добре де икономистчета, защо днес сме в криза (става въпрос не само за България)?
Защо кризите са валидни само и единствено за капитализма, а соца по някъкъв вълшебен начин го подминаваше? Нали уш капитализма е по-добър от соца? Значи, би следвало да няма и помен от кризи и подобни кофти моменти.
цитирай
22. ran - отново кушелски въпрос, Алекс :)
19.09.2012 11:03
alexalexalex написа:
само да попитам - дали правиш разлика между държавна регулация и държавно планиране (въпросът не е за кушели, че те от такива неща не разбират) :))

и въпреки лобито Лемъните дадоха фира и ... после си пип мамата.
(мен, ако ме питаш де, баш Лемъните трябваше да фалират през 1916 година, щото с техните кинти се финансира другарят Ленин, ама това е друга история)

Когато "регулираш" кривината на краставиците, всъщност планираш кой точно ще отпадне от пазара, колко ще спечели Монсанто от семена на изправени краставици, дори каква ще бъде цената им след 6 месеца. Това че няма Държавен комитет по планиране да не те заблуждава - пазара се изкривява все едно че съществува такъв комитет. Истинската регулация е да осигуриш еднакви права и на правите и на кривите краставици. Антимонополно!
(какво да те правя - на такива въпроси, такива отговори:))))))

А примера с Дженерал Мотърс е учебникарски.
Комитета по планиране на фирмата казва да се произведе нам-колко си авто-налъми при положение че на пазара има по-евтини японски авто-джапанки :) Ако GM бяха фалирали - добре. Обаче Политбюро на фирмените мениджъри плюс държавните мениджъри дадоха федерална помощ на фирмата. И тук нищо регулативно, въпреки че така го нарекоха.

Пък Лемъните... Може да съм пропуснал нещо - да не би някой да се е самоубил, да е осъден, да е затворен, да са го глобили или да са му взели къщата?
Къде точно им е бибипната мамата? Или го отнесоха само акционерите?
И, за да не ми задаваш въпроси от вида "дай да го вкараме в трънките и да му гледаме сеира", да си преобразувам аз въпроса:
При изкривен пазар и безотговорно (съвсем соц) управление на корпоративната собственост - това капитализъм ли е? Дето още не е крахнат, според поста, де?
цитирай
23. kamosutrov - Рафтовитириноредене е. К`ва витрина ще му редиш на Алекс, не се сещам :-)))
19.09.2012 20:59
ran написа:
tit написа:
Всеки тип икономика си има принципи, закони , норми.
Това, за което говориш е мутрофеодализъм, а той, както знаем е обречен:)
Което предстои да се види...
Тогава аз ще взимам 500, Кушел ще прави к`вото си ще /не съм убедена, че знае какво.../, а Алекс ще застрахова и двама ни, но не в дружества на мутри, естествено, щото е пич!:))

ше трябва да му оправим мърчандайзинга :)))

Апропо си има и закон.
цитирай
24. kamosutrov - Ран, не правиш разлика между естествен и
19.09.2012 21:00
умишлен фалит. За умишлен са безпощадни.
цитирай
25. sistemite - Алекс : " До момента смислена алтернатива на пазарната икономика - няма"
20.09.2012 13:18
Казаното е точно и вярно. Съждението е трудно-оспоримо и всъщност,това го прави точно и вярно. А, относно доказателствата - при необходимост, ако нещо не е ясно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2425554
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930