Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 19:39 - Крахът, който така и не се състоя -2
Автор: alexalexalex Категория: Бизнес   
Прочетен: 2493 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 За да бъде честно трябва да отговоря поне на няколко коментара от предишния постинг, защото иначе ще излезе, че едва ли не нямам отговор на въпросите.
Имам - поне на повечето :)

Ще започна с едно важно уточнение - никога не съм твърдял, че пазарната икономика (капитализма) е най-добрата форма на земята. И няма да го кажа, защото не съм малоумен.
Но - според мен - точно тази форма е по-добра от плановата социалистическа икономика. 
Няма да навлизам в подробности - само ще спомена общоизвестния факт, че социализЪмът фалира, даде фира, умря, псувяса, гушна букета, ритна камбаната, видя тревата откъм корените и т.н. :)

Как едно добро нещо фалира, а пък по дифолт било по производително и до момента остава въпрос, на който никой от левите не иска и не може да отговори.

Сега по същество - капитализмът се развива. Видно е даже от най-големите му критици. Със сигурност сегашният капитализъм не е онзи, който описва Маркс. И няма как да бъде - съществуването на средна класа в т.нар. "развити" страни показва, че гадните капиталисти май не са толкова гадни :) Липсата на революционна ситуация (по модела, който използва Ленин) показва, че нещата са доста по-различни от "великите" мислители на лявата идея.
Естествено, че пазарната икономика има своите проблеми , то оставаше и да няма. 
И че се лашка в крайности - от липсата на регулация до налагането на пълна такава (криви или прави да са краставиците, например).
И това лашкане води до кризи :)
Ако някой си мисли, че тази криза, дето сега ни мъчи е някакво изключение - просто си е взел изпита по макроикономика с агне и туба вино.
Ама четете малко де - Кондратиев го е написал в 30-те години на 20-ти век, мамка му :)



Могат да се кажат още неща, ама трябва да готвя :)

Като не ме мързи ще пусна продължение.

И една новина от днес - разликата между гадните капиталисти (в световен мащаб) и добрите социалисти (в нашенски) : току-що казаха по телевизията (Нова), че още 11 милиардери са последвали почина на Бъфет (този ме кефи) и на Гейтс (и този ме кефи) и даряват половината си пари за благотворителност :)
Да сте чули Р.Овч. или Гергов (свинаря от Пловдив) да са дали една стотинка за нещо?????


п.с. Мило!




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zabavnata - Здравейте, Алекс!
19.09.2012 19:52
Всичко, което сте написали е точно, но дали поради преумора, дали от възрастта сте пропуснали списъка след Р.Овч. и Гергов от Пловдив. Припомнете ми кой от депутатите си купи самолет и от коя партия? Какво ли е дарил пък той?
цитирай
2. alexalexalex - zabavnata
19.09.2012 19:57
уважаема, нямам време да следя всичко (имам много работа) - та кой си е купил самолет????

за възрастта ми не се грижете , дето се вика , в разцвета на силите си съм, с перка:))))

цитирай
3. muerte - Прав си, както винаги.
19.09.2012 21:16
Но смислени отговори няма да получиш. Ако се отбие някой от другарите може малко плюнки да похвърчат, но смисъл -мне.
цитирай
4. анонимен - Трябва да си пълен лаик да твърдиш, ...
20.09.2012 00:55
Трябва да си пълен лаик да твърдиш, че кризите са нещо нормално за дадена икономика и, че икономически модел който е на ръба на съществуването си, се развива. Отгоре на това да сочиш Кондратиев и неговите "разработки" като доказателство, с което да подкрепиш тези си твърдения.
Кризите на капитализма, момко, никога, запомни добре, никога не са следствие на обективни процеси. Кризите, винаги, са предизвикани съвсем умишлено. Включително и сегашната.
Разбираемо е, че отказваш да го приемеш, вследствие на твоята не информираност, но скоро ще се убедиш, че си ужасно грешил.
Това което ти наричаш "растеж", е стръв за шарани, които сериозно са си втълпили, че са с невероятни икономически познания,към които, за твое голямо съжаление, спадаш и ти.
Тръбиш по всяко време, че соца бил фалирал щото бил стъпил на грешна икономическа основа. Тази информация, която черпиш предимно от вестник "Уйкенд", няма нищо общо с реалността. Решението за края на системата, беше чисто политическо (най-близкото определение което мога да дам на този етап), а не продиктувано от реални икономически или социални обстоятелства.
И нещо за Кондратиев, което няма как да знаеш, по простата причина, че не ти е казано от професора който ти го е спестил.
Кондратиев успява да покаже само част от своята констатация, която всички приемат за аксиома. Останалата част съдържаща причините които ще доведат до повторение на циклите, увреме му бе отнета. Самият Кондратиев плати висока цена за това своеволие.
Изключително малко икономисти и още по-малко обикновени хора си задават едни простички въпроси:
Защо Кондратиев бе разстрелян от комунистите, въпреки, че неговата констатация, засяга само и единствено капиталистическата икономика и можеше да послужи, най-малкото, като пропагандна "дъвка"?
Защо самият Кондратиев разглежда всичко на всичко, само 5 "вълни", като последната свършва през 2018 - 2020 година? И след това, нищо!
цитирай
5. zabavnata - Добро утро, уважаеми Алекс!
20.09.2012 08:11
Явно и вестници не следите, защото информацията е стара. Въпросният собственик на самолет побърза да се оправдае, че го е купил евтино от Италия за има няма 10 000 евро.
Съгласете се Алекс, че в интернет има достатъчно информация за ДС агентите. Вижте го и тогава ще си говорим дали всички са имали равен старт. Явни тъпанари днес са в списъците на бг. милионери и милиардери, но те едва ли ще дарят половината си състояние за благотворителност. Не виждам смисъл да споря с Вас, защото сте като зомбиран и за Вас всичко е бяло и черно, а явно има и други цветове.
Хубав ден и да... плановете са гадно нещо! Планираната икономика и на мен не ми е любима, особено в условия на КРИЗА, най-вече мисловна.
цитирай
6. alexdb - ха-ха-ха
21.09.2012 16:22
Доста крайно четиво :))). Приятелю ти смесваш тотално икономически модели с политика. Понятията "социализъм", "капитализъм" и т.н. са всичко друго, но не и икономически модели. Всъщност т.н. от теб планова икономика има в редица страни, вкл. и от т.н. капиталистически свят :) - като Япония и Сев. Корея. Да даваш примери с рухването на социализъма не е много точно, защото все пак имаше едно нещо дето му викаха "студена война" - т.е. ембарго по отношение на достъпа до технологии и т.н. Няма да се впускам в подробности. А си много далеч от истината по отношение на пазарната икономика. Т.н. "средна класа" в развитите страни се свива все повече и повече. Да не забравяме, че понятието "средна класа" е дефинирано и то не е еквивалентно на "човек със среден доход" или нещо от този род. Все пак за да бъдеш причислен към "средната класа" трябва да имаш поне "малко предприятие" - над 50 работни места, а не "микро предприятие" - с до 50 раб. места. В световен мащаб пазарния дял от такива предприятия намалява все повече и повече, като това е за сметка на големите концерни и на вноса от т.н. страни от третия свят, вкл. и Китай, където технологичното изравняване е факт и оттук насетне не е трудно да се предвиди как ще се развиват нещата - т.н. развити страни ще се капсоловат все повече и ще губят позиции за сметка на т.н. развиващи се страни. А най-лошото е, че нас ни няма никъде, защото на теория сме развити, а напрактика вече нямаме нищо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2427626
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930