Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 18:09 - Кризите на капитализма
Автор: alexalexalex Категория: Бизнес   
Прочетен: 4337 Коментари: 17 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Взимам повод от предпоследния (засега) коментар в предния постинг, където колега-съблогър ме поучава, че кризите при капитализма не били нещо нормално и че социализЪмът бил затрит поради някакви други причини, а не , че фалира.

Две думи за фалита на социализма само : системата беше непродуктивна. За доказателства мога да посоча поне 5 000 неща, ама ще се спра само на 2-3.
1. Фактът, че при плановата соц. икономика изчезваха абсурдни неща от пазара (тоалетна хартия , например), показва, че системката е пробита отвътре. И че няма партиен сектерар, който да може да определи какво и по колко ще се потребява :) Защото в пазарната икономика, при проява на каквато и да било липса влиза в сила конкуренцията (неконтролирана от партийни секретари) и пазарната ниша се запълва.
2. Факт е, че при плановата соц. икономика имаше постоянен дефицит - от леки автомобили и апатаменти (чакаше се над 10 до 20 години) до цветни телевизори, спални, че даже и някакви смешни неща като прибори за хранене. Дефицитът не беше функция на някакво нараснало търсене - просто плановиците седяха и си измисляха някакви неща, без да се съобразяват с реалния пазар...


Както и да, говорехме за кризите на капитализма. 
Може да го приемете и като част от еволюционния процес, защото след всяка криза  светът излиза с някакви нови неща, които да поемат по пътя на "балонизиране на пазара". За да не навлизаме на темата за токсичните американски ипотеки може да се даде за пример дотком балона от 2000-та година. Който се интересува - може да види :)
По неясна причина някакви хора фантазират, че светът може да се движи само възходящо. Да ме прощавате, ама това противоречи даже и на елементарната логика.
Има цикъл и той си се повтаря. И не може да се избяга от него, защото човек така е устроен. Други неща може и да избегне, ама желанието да направиш пари - никога. Дето викаше Боб Фарел "Алчността е по-силна, отколкото предполагате!". 
И в момента, в който някой се увлече по модела пари - пари прим... и ето ти нова криза.
Само че не са важни кризите, а това, което следва след тях.
Пак ще дам пример с Кондратиев, да ме прощава съблогъра, ама нищо не е разбрал от него.
Ако се вгледате внимателно в графиката, дето се цитира къде ли не, ще видите, че след всяка криза човечеството прави огромен скок напред в развитието си.
Имам теория (ревизия на Кондратиев), че заради забързаното време , в което живеем и заради това, че станахме глобално село кризите просто ще сменят тайминга и няма да се появяват през 50 години, а доста по-често, като няма да бъдат с такава висока волативност.


Ей такива неща...

После, ако имам време (и не ме подгони мързела) ще има още, че сега отивам да поритам.

п.с. Милоооооооооооо :)



Гласувай:
14



1. vmir - Кризите ще изчезнат, когато изчезнат неграмотниците с претенции за всезнайковци.
20.09.2012 18:29
Заради кретенския коментар на същия неграмотник написах последния си постинг, дано да се огледат и да имат очи да видят, че светът е много по-интересен и многообразен, отколкото са им го обяснили примитивите с претенции за всезнайковци.
цитирай
2. karaiany - :))))))
20.09.2012 18:40
Абе , Алекс , хартия нямаше , защото "другарите " бяха постоянно осрани . На народа не му оставаше друго ,освен да се бърше с портрета на най - видния Другар !
Милото сигурно много ти се радва ....пак ще разлаеш кучетата...:)))
цитирай
3. minavamottuk - Аз пък ще кажа за капитализЪма
20.09.2012 19:11
развалихме го ние ,социалистическите републики ,видяха от нас ,че може да се лъже на поразия ,и ето ...направиха балони и фалираха банковата система и други работи...който не вярва ,ще му кажа в една скандинавска страна са си оставали до три дни в къщи без болничен лист и преглед от лекар,напоследък и те сасе развалили и това е отменено,щото остават в къщи за кеф..без да са болни,така че вЕрвайте ,ние сме заразили света ,затова са кризите
цитирай
4. kamosutrov - Нека първо дадем дефиниция на "криза"
20.09.2012 19:59
И на "катастрофа". Криза е "няма хора да прибират реколтата от полето". Катастрофа е "няма и да има кой да прибира реколтата от полето". Ще ме прощавате, но тук има един сериозен блогър "Борси". Направи един доста приличен анализ на кризите.
http://borsi.blog.bg/novini/2012/05/23/kak-se-syzdavat-krizite.958140
Минавам от тук... :-))))))))) Ще те ощипя.... Провокативно. :-)))))))))
цитирай
5. ran - малий с кви колоси си започнал да си говориш в предния пост
20.09.2012 22:24
констатации, аксиоми, мистериозно изчезнали изводи...
мъгла и само сенки се мяркат в периферното зрение :)))

Алекс пусни един линк към Кондратиев за лаици като мен, че блогрола ти и той към досиетата Х е заминал.
А дотогава да питам дали точно тази криза не е по-различна от предишните на капитализма? Преди кризата очистваше пазара от погрешни хора, концепции, наредби и закони. Нещо като очистително от токсини за организма :)
За оскъдните ми икономически познания, днешната криза ми изглежда като мъчително поддържане на едно и също болестно състояние ... как го рече? ... с ниска волатилност? :)
цитирай
6. kamosutrov - Ран, позна от първия път.
20.09.2012 23:16
Всяка криза е като грипа. Изчиства слабите и оцеляват имунизираните. А кризи е имало винаги. Само при соца нямаше, защото той си беше криза от всякъде. Всъщтност, соца постави рекорд. Криза в кризата. Енергийна, водна, зърнена, Краибска, Корейска. Чехословашка и прочее.
цитирай
7. анонимен - По всичко личи, че с много от коле...
20.09.2012 23:39
По всичко личи, че с много от колегите ти икономисти, сте били отличници в университета. Добре, даже отлично, сте усвоили предоставеният ви материал. Това ме радва, но едновременно и натъжава. Много младежи с потенциал, след натрупване на определени знания, просто спират да се развиват, което, погледнато реално, е малко разочароващо. Но от друга страна, системата е замислена като сито и през нея преминават наистина достойните. На всеки се дава равен шанс, но не всички достигат до крайната цел - да бъдат фактори. А за да бъдеш фактор се изисква нещо което се научава в много малко училища. Но има и изключения. Те го имат вродено.
Но както и да е, това за теб и твоите колеги е безвъзвратно пропуснато минало.
Да минем към темата.
Вярно, че можеш да изредиш не 5 000, а 500 000 "неща" довели до "краха" на социализма, но никога не ще научиш и, най-вече, разбереш 2-те причини довели до неговото изоставяне като система. Няма да навлизам в дребнав спор за "дефицита" на тоалетната хартия или автомобилите, присъщи на мнозинството от този блог, а ще посоча един малко известен факт.
Навярно някъде си срещал израза, че социализма бе експеримент, което се доближава до истината, но реално не е така. Соца бе стриктно планирано мероприятие, но в един момент излезе извън контрол и започнаха процеси, които можеха да доведат до нежелани последици.
Не не, не става въпрос за лош и сбъркан икономически модел. Тази система, се оказа, че има невероятни икономически показатели и, най-вече, потенциал. Става въпрос за нещо коренно различно. Именно поради тази и още една, глобална причина, стана належащо премахването на социализма като система.
Относно кризите.
Кризите наистина са нещо необичайно в една истинска икономика. Твърдението, че кризите са нещо обичайно е също толкова глупаво, колкото твърдението, че войните са нещо обичайно. Тези двете неща, задължително, се планират и предизвикват съвсем умишлено. Но не, за да има възможност за развитие, а точно обратното.
цитирай
8. анонимен - Пр. Всъщност кризи, започва да има ...
20.09.2012 23:50
Пр.
Всъщност кризи, започва да има когато в действителната икономика се създава, съвсем целенасочено, един паразит, който е инструмент именно за тяхното, по-лесно, предизвикване и управление.
Може би се досещаш какво имам предвид, но се съмнявам много дълбоко.
Между другото, хрумна ми един интересен въпрос.
Задавал ли си си въпроса, защо определенията за възход и спад на борсите , са именувани с термините, бикове и мечки?
Предполагам, че огромната маса от "икономисти" никога не са си задавали този въпрос, съвсем сериозно.
цитирай
9. penchoan - Сегашната криза на капитализма е ...
21.09.2012 00:06
Сегашната криза на капитализма е последна, защото капитализмът се срива и си отива. Алелуя!
цитирай
10. svoboda64 - Драги ми, Алекс :)
21.09.2012 00:53
Ако се "самопрочетеш", проблемът - световен или глобален - е между двете крайности, които сам си изказал -:)

"По неясна причина някакви хора фантазират, че светът може да се движи само възходящо. Да ме прощавате, ама това противоречи даже и на елементарната логика.
****
Ако се вгледате внимателно в графиката, дето се цитира къде ли не, ще видите, че след всяка криза човечеството прави огромен скок напред в развитието си."

Светът никога не е бил само "възходяща спирала", както някога ни учеха по Енгелс. Достатъчно е да си учил История, но История на света - познатия нам, за да си наясно, че това не е така :)

Второ, не виждам от познатата История как Светът прави ОГРОМЕН скок напред в развитието си :))) Да, има технологии, но те по-скоро "оглупяват" човека (обикновения), гилдиите "парцелират" знанието и "извличат дивиденти", заробвайки хората, за да "изкарват пари" :))) Това не ми се вижда "особено читаво", макар да е в унисон с "единицата Х, екипът Y е направил пробивът Ю, за да може корпорацията Z да извлече огромни печалби :))) Щото другото е "плебс", планктон някакъв :))) От който могат да се извличат "печалбите"....
цитирай
11. dinkov - Динков
21.09.2012 01:09
Ако някой ми каже нещо по-добро от капитализма, ще му сваля шапка. Но не само на приказка и раздумка, а как реално ще функционира. А за социализма няма как да се спори. Него го отрече времето, а то няма как да се върне назад.
За кризите. Не става дума кой как си е научил урока, а че цикличността в капиталистическия начин на производство е заложено в самото му функциониране. Светът винаги се бори да преодолее тази цикличност, но не се получава.
Според мен кризите са дори полезни, колкото и цинично да звучи това, защото те връщат нещата към нормален пазар, лошото е ако се изродят в диктатура. Най-големият порок на капитализма са монополите защото те изкривяват пазара, затова не мога да се начудя защо нашата държава вместо да се бори срещу монополизма, сама спомага за неговото налагане. От това губят масата хора, а печели ограничена група. Така се създава огромно социално разслоение което води до социални сътресения. Социализмът бе най-уродливата форма на капитализма, а именно държавен монополизъм в икономиката и диктатура в политическата надстройка. Но по-лошо нещо от държавния монополизъм е частния, затова ролята на държавата е максимално да го възпира.
За постинга. Не е лош. Има много верни неща в него.
Е това е според мен, никой не е длъжен да се съгласява.
Ицко
цитирай
12. vmir - Някои тук дотолкова банализират борбата срещу капитализЪма, че очевидно не знаят какво е капитализъм.
21.09.2012 03:58
Ама те не знаят дори това, че да поправяш нещо, първо трябва да го имаш. А социализъм си имахме. И си го поправяхме непрекъснато. От него ни останаха само борците против капитализЪма, които още не могат да повярват, че капиталът за гепане няма как да е обща собственост. Защото за тях пари и капитал са едно и също и няма сила, която да ги накара да ги различат. Защото гладни кокошки просо сънуват. Сега пък ще рипнат, че гладните кокошки следва да бъдат нахранени. Това са борците против капитализЪма - готови и на кокошки да станат, само да им подхвърлят наготово. Че, това си ни е познатият социализъм, за тях или няма значение, или се правят, че няма. А със социализма приключихме, защото освен да се говори, трябва и да се работи. А това няма как да стане, когато се плаща за приказки (куткудякане), вместо за качествено и количествено свършена работа (брой снесени яйца с определена големина). Което най-безпристрастно може да оцени потребителят с парите, които дава, стига да има с какво да сравнява. А това иска пазар с минимум държавна намеса, колкото да се гарантират и поддържат санитарните и хигиенни норми на конкуренция. А на някои им се реве, че не могат те (вместо потребителя) да оценяват колко и какви яйца са снесени в държавата. За целта са готови и на кокошки да станат, защото са убедени, че има кой да снася яйцата, те само ще ги оценяват и ще решават колко да струват. Колко са скромни само!
Верно не е луд, който изяжда два зелника, а който му ги дава...
цитирай
13. kamosutrov - Моля другарко, лошо познавате историята. За кризата и огромния скок ще Ви дам 1 пример
21.09.2012 08:31
svoboda64 написа:
Ако се "самопрочетеш", проблемът - световен или глобален - е между двете крайности, които сам си изказал -:)

"По неясна причина някакви хора фантазират, че светът може да се движи само възходящо. Да ме прощавате, ама това противоречи даже и на елементарната логика.
****
Ако се вгледате внимателно в графиката, дето се цитира къде ли не, ще видите, че след всяка криза човечеството прави огромен скок напред в развитието си."

Светът никога не е бил само "възходяща спирала", както някога ни учеха по Енгелс. Достатъчно е да си учил История, но История на света - познатия нам, за да си наясно, че това не е така :)

Второ, не виждам от познатата История как Светът прави ОГРОМЕН скок напред в развитието си :))) Да, има технологии, но те по-скоро "оглупяват" човека (обикновения), гилдиите "парцелират" знанието и "извличат дивиденти", заробвайки хората, за да "изкарват пари" :))) Това не ми се вижда "особено читаво", макар да е в унисон с "единицата Х, екипът Y е направил пробивът Ю, за да може корпорацията Z да извлече огромни печалби :))) Щото другото е "плебс", планктон някакъв :))) От който могат да се извличат "печалбите"....

Втората световна война е криза, нали? Огромния технологичен скок след нея, признавате ли?
1968 г. Какво знаете за тази година? Само Събитията в Чехословакия? Щеше ми се да ви научат в училище, че 1968 г и демократичния капитализъм претърпя криза. 1968 г. капитализмът се промени и стана още по-демократичен. За това няма да прочетете в българските учебници. След тази година има драстична промяна в преразпределението на собствеността, но не чрез диктатури на пролетариати и Енгелси. Не ми се пише есе по темата. Какво знаете за екологичната криза в Япония през 70-те години? И последвалите промени?
цитирай
14. ran - Камо, излез от режима на елементарна агитация и пропаганда
21.09.2012 13:23
Тук никой не иска да събаря капитализма. Говорим си за последната икономическа криза.

Едно време реката е била на всички, тоест ничия. Намерил се умник, заградил барата и казал "Това е мое!". Нямаше да му се размине боя ако не бе построил воденица да мели брашното на другите. По-късно, друг умник, заградил част от общата земя та да има паша за овцете му. Изял боя, но като паднали цените на вълнените палта, дори лудитите се кротнали. Следващите умници си присвоили ничиите полезни изкопаеми та я докарали от локомотива до айфона, с който се зомбира Алекс :)
Всеки от горните умници е предизвиквал криза защото му е трябвал съвсем нов обществен договор - да се узакони присвояването на ничиите, до този момент, ресурси. Кризата е разчиствала пътя за съвсем нови обществени взаимоотношения. Тоя с парната машина е отстранявал воденичаря, а пък зомбираната публика му е помагала защото е виждала собствената си изгода. Кризата, дори да не лекува, поне създава някакъв нов вид справедливост. И всички опити да се промени балансът "добро-зло" в този механизъм са завършвали катастрофално. От "Утопия", та до социализъма.

Сега,
извади си главата от ... старите книги и виж особеностите на днешната криза.
Днес умниците се опитват да продават технологии, открити още през 70-те. Представи си още колко има замразено в касите им и чака да бъде "открито". И това е паралелно със съвсем нови технологии като интернет. Няма такъв обществен договор, който да издържи на това "технологично разкъсване". Затова умниците се опитват да затворят нета.
Второ, зомбираната публика вече не харесва стария договор, останал валиден още от 68-ма. Нейните ползи от този договор вече са изядени, а умниците не предлагат нови. Те дори не предлагат предишното кризисно излизане от патовата ситуация и се опитват със всички сили да запазят статуквото.

Затова си говорим тук. И за нещо съвсем ново - умниците се опитват да заградят човешкия мозък и да кажат "Това е мое!". Пък ние се плашехме, че ще ни поискат пари за въздуха, който дишаме.
цитирай
15. kamosutrov - Ран, не ми се пишат студии под формата на коментари. Признавам си честно
21.09.2012 16:29
Приличаш ми на момче на млади години, защото почти цитираш синът ми. И той така, Не чете стари книги и открива колелото и топлата вода непрекъснато. Че то в старите книги са решенията за старите кризи. Като не ги знаеш, повтаряш. Според мен пишеш, колкото да участваш в дискусията. Чета те внимателно, защото си интелигентен. Ама, на какво се дължи сегашната криза? На обедняване на базови обществени групи? На намаляване на възможности? Хайде сериозно анализирай и сериозно пиши. По улиците са хора, които искат да се запази сатуквото до сега. Да получаваш повече, от колкото заработваш. Какво бяха бунтовете на "глада"? Дето ви накара да веете байряка на революшъна? Бунтовниците изпокрадоха ... магазините за техника, основно. Гладния на експроприира телевизори. Я да те емна и за АКТА, че отдавна ми е кипнало. Против съм бърникането по багажи и компютри. Някои лобисти се изсилиха. Но съм против и да ме крадат и да го раздават на тоя и оня.
Виждам, че пискаш и против корпорациите. За тебе те са нещо, създадено от Бог, заедно с Адам и Ева. Ами то, в старите книги пише, коя корпорация, къде се е родила. Някои от тях са на 100 и повече години. А да ги отричаш, значи да си против растежа. Нали всеки започва бизнес с мисълта да забогатява? Можеш ли да забраниш на едно дете да расте, защото не произвеждаш детски обувки? Хайде, постарай се да поразучиш икономиката и да схванеш основните и тенденции. Чакай, чакай! Кой иска да затвори нета? Нета го спират в тоталитарните общества и диктатури. Никой не иска да ти спира нета, напротив. Има глад за специалисти и бизнеса в тази среда се разраства. А финалната ти фраза ме покърти. Или си прекалил с Холивуд. Как заграждат "човешкия мозък"? Ето ти един пример. Сядаш си на задника, купуваш си лаборатория и откриваш "студения ядрен синтез". Откриеш ли го, публикувай. Но, ако лабораторията е моя и аз съм ти плащал, да имаш да вземаш. Откритието си е мое и ще го правя каквото искам. И ако го публикуваш, ще те вкарам на топло и ще стоиш там.
цитирай
16. ran - Камо, ти излезе от коловоза кап-соц (?!~?!)
21.09.2012 22:37
заради литературно есе на тема икономика :))))) Браво!
Следващия път ще ти изнеса кратка литературно-музикална програма с двойно салто, циганско колело и скачане през горящи обръчи.

Става очевидно, че растеш като саксийно цвете всред старите книги. По улиците имало хора пазещи статуквото?! Че те винаги са били там и дори в старите книги го пише. Последните 20 години светът се промени и старите корпорации станаха най-обикновени престъпници.
- за клоуните от Лемън Брос няма нужда да ти обяснявам
- Кока-кола е пред съд в Канада
- Дау Кемикъл се разследва от сенатска комисия за престъпленията в Бопал
(заради тази комисия са велики американците, а не заради Дау Кемикъл)
- присъдите срещу Майкрософт дори не ги помня колко бяха
струва ли си да продължавам?
Не съм против корпорациите и растежа, а против престъпниците. Не е моя вината, че много корпорации станаха престъпници, а ти си затворил мозъка си някъде около 54-та година.

И, понеже стана много лично, ще слушаш батко си - по-голям съм от теб, но не съм спрял развитието си.
В началото на миналия век конните превозвачи в Лондон са изправени пред страшна конкуренция - товарния автомобил. Наричали го крадец и убиец и обществото било толкова против, че приели закон - пред "чудовището", развиващо умопомрачителната скорост 15 км/ч, да върви човек с червено знаме и да предупреждава, че иде убиец. Ахъм, прилича на опита за убийство на интернет с PIPA, SOPA, ACTA, TPP и т.н. (И, не, не се търсят специалисти по интернет, а кочиаши и хора с флагчета за пред истинските нет- автомобили. Не се напиняй да разбираш от интернет!)
И по възгласите ти "Крадат ме!", приличаш на конен превозвач. Нета убива бизнеса ти, Камо! И, ако е някаква утеха, $250 млрд губят други производители всяка година. Рекламират в нета и след това са много изненадани, че някой ги копира и печели от това.

Нали не се обиждаш, че си жертва на историческото развитие, Камо? То не е само в старите ти книги, а и в хола ти.
Нали няма да отречеш капитализма, само защото не си се съобразил с новите интернет-технологии?
цитирай
17. bogdan33 - Моля те остави за момент детинските ...
01.10.2012 17:08
Моля те остави за момент детинските "нямаше шоколадови ,яйца,дънки и мерцедеси за бачкаторите" и се опитай да осмислиш следното.При плановата икономика парите,и ресурсите са съпътстващ фактор а не основна цел.А при капитализма нещо се прави ако има финансова изгода.Ако няма финансова изгода няма никакъв смисъл да го има.Това не е прогрес това е безнадеждно зацикляне в спиралата пари-възможности-постижения.Опитай да го осъзнаеш.Няма да ти е много лесно,но помисли за момент или поне опитай.Имай предвид и следното:Преди години по времето на комунизма е имало недостиг на стоки и продукти не защото са били кроманьонци на фона на западните "богове" Просто тези поставени на власт след първото поколение истински комунисти са се превърнали в банда угоени свине мислещи само за себе си и къпещи се в почти неограничена власт... Все повече отдалечавайки се от народа живеещи в един измислен розов свят на богатство,лукс и власт падението е неизбежно.Доста приличат на съвременните капиталисти не мислиш ли?В един момент когато човечеството се упгрейдне до степен да осъзнае колко примитивно се държи заобикаляйки се със все по-скъпи играчки ,някакъв комунистически подобен строй е неизбежен.Разбирай ме правилно,всички не могат да имат еднакво ,но всички могат да имат достатъчно.В едно бъдеще е неизбежно.За целта обаче властта би следвало да бъде поета или от специални компютърни програми неподвластни на недостатъци като ,властолюбие,алчност,омраза,страх или от генетично модифицирани хора със заложени в себе си подобни качества.А крайният резултат на капитализма е разделянето на света на корпорации който все по интензивно убиват хора и произвеждат машини които вършат "черната" работа.А на върхът на структурата ще седят група ултрамилиардери които имат всичко,могат почти всичко и се радват на почти безсмъртие.И тъй като едва ли ще имат някаква реална цел освен власт цивилизацията която имаме ще пропадне.Та тя вече е започнала-не усещаш ли,че последните 20-30 години упадъкът и кризите?хах
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2428710
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930