Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2011 16:56 - Пак за лекарите
Автор: alexalexalex Категория: Други   
Прочетен: 2973 Коментари: 9 Гласове:
14

Последна промяна: 03.12.2011 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ако някой  от вечните оплаквачи с лозунга "Обиждат лекарите" е гледал тримата мъже при Карбовски - нека да каже нещо!

Баси!
Сетих се като се раждаше сина ми. И какво бих направил аз.

Не ми се разказва какво бих направил, ама никак.

п.с. Няма начин все да е "Божа работа", ама няма как.

п.п.с. Ще копирам текста на Евгени Дайнов. Защото е основополагащ. И ще маркирам с червено онова, което ми се струва особено важно!

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ 

“Какво искате? Да няма лекари ли?” - скастри шефът на лекарския съюз журналисти, които питаха за масово измиращите напоследък родилки. Прозвуча като последно предупреждение преди обявяването на война.

Всъщност войната си върви и всеки ден събира своята кървава реколта. На пръсти се броят семействата, които не са дали поне един убит.

Ако войната не е стигнала до теб, уважаеми читателю, време е да се замислиш. Имаш ли позната, легнала в болница да ражда? Веднага я провери. Да не се окаже, че вече 40 часа се мъчи, изоставена сама, защото не си е платила. А когато, вече умираща, със сетни сили извика: “Ще си платя!”, да чуе в отговор: “Да беше се сетила по-рано.”

Или имаш възрастен роднина в интензивното? Незабавно се информирай дали не е вързан за леглото и не лежи с отворена уста, чиято кухина е с консистенцията на едра шкурка, тъй като дни наред никой не му е давал вода.

Незасегнати от войната обаче едва ли има, защото тя не е нещо ново. Напоследък просто влезе в активна фаза.

Всичко започва с високомерието към обикновения човек, станало лекарска норма преди 50 години. Дядо ми, тогава 60-годишен, чува следното: “Дядка, как да ти го кажем, да разбереш? Дробовете са ти плява, сърцето - слама. Ходи си на село да си умираш.”

Дядо ми би ги разбрал. И на български, и на френски, и на румънски, и на турски. Те обаче са били над това да се обясняват на някакъв си селяндур. След тази случка той живя още четвърт век, което пък показва нивото на компетентност, още тогава настанило се в системата.

Към средата на 80-те здравеопазването вече бе в калъпа на съветската медицина, чийто основен принцип гласи: “Няма болен - има болест.” Резултатът беше, че лекарите престанаха да се съобразяват с човешкото достойнство. Така е до днес.

Дори да оживееш при раждане например, процесът по нищо не прилича на онова, което се случва в Европа. “Курво” е разпространено обръщение към родилката. Ако тя много вика, получава репликата: “Когато се чукаше, не викаше, а?” Ако ражда преждевременно, любезно я информират: “Не раждаш - абортираш.”

Жестокостта на езика води до жестокост на поведението. Помните убитото в Горна Оряховица бебе - никой не отрече автентичността на записа: “Не ще да мре, мърда... В кофа ли да го давим?” Ми ние така си говорим, казаха после лекарите.

Така ще си говорят и за теб, уважаеми читателю, когато дойде твоят ред, за жена ти, децата ти и родителите ти. Когато всеки ден унижаваш човешки същества, рано или късно преставаш да ги смяташ за такива. И спираш да се занимаваш. Отидете в някоя болница в събота и неделя. Огледайте се за дежурни лекари и ако намерите такива, ще ви дам тиквен медал.

Наистина, някакви нощни дежурства се дават. И се пие. Като случая с дежурния лекар, който се напивал цяла нощ, а заместилият го сутринта колега открил три мъртви бебета...

Убиването на човешкото достойнствоводи до убиването на хора, тъй като достойнството е основната характеристика на човешкото същество. Убиваш достойнството - убиваш човека. Затова няма лекарства за онкоболните, оперирани умират от мръсотия, хиляди гаснат с грешни диагнози, а тежко болни са подритвани от болница в болница, докато решението на техния проблем не дойде по естествен път.

Подритването на човешки същества като животни обяснява и изумителната некомпетентност на системата. Как така ще интубираш хранопровод вместо трахея? Навремето в Северна Ирландия ИРА взривяват бомба, шрапнел попада в гърлото на британски войник и му блокира дишането. Старшината грабва химикалка, вади й пълнителя и интубира редника. В трахеята, не в хранопровода. Старшината не е бил медицинско лице - просто воин от Кралската пехота.

Пренебрежението към живота и въпиещата некомпетентност пораждат на свой ред две други убиващи явления. Първото е кръговата отбрана, сравнима само с тази на мафията.

Да се върнем на трите бебета, умрели, докато дежурният се напивал. Какво решава съответната комисия? Едното бебе така си било, второто било дефектно и бездруго щяло да мре, а третото просто си умряло. Виновни няма никога, защото в тази война Женевската конвенция не действа и няма трибунал за престъпления срещу човечеството.

Второто убиващо явление е рутинната документна измама. Огромно количество епикризи са измислици, скалъпени, за да не лъсне, че пациентът е бил пренебрегнат, изтезаван или убит. Ако например ви върнат болния да си мре у вас, обичайната епикриза е инфаркт. Ако болният умре на тяхна територия, най-вероятно ще става дума и за белодробна емболия.

Погледнете пак епикризите на ваши починали роднини, уважаеми...

Има и епикризи, които прикриват финансови измами. Връщат ти например детето от операция с епикриза: операция проведена, не е успешна. После се оказва, че операция не е имало.

Разрезът на детската глава е за парлама,

за да се вземат парите.

Подобни епикризи се пращат и в чужбина, където хората все пак не пасат трева. Така стана с известен наш хирург, пратил такава епикриза във Франция, където отчаяната майка завела детето си. Французинът се хванал за главата: операция няма, белег и епикриза - има...

Прокурорите, които трябва да повдигнат обвинение към въпросния наш хирург в момента пълнят гащите от страх. Защо? Защото знаят, че ще вдигнат срещу себе си цяла система, която никога не е давала "свой" да бъде осъден. А нейната злопаметност гарантира, че жертвите са завинаги омотани в плътна като паяжина, лепкава пелена от страх.

Знам, какво си мислите: "Абе, тоя Дайнов акъл има ли? Нали ако им падне в ръцете - край с него."

Така си мислите, защото и вие знаете за какво иде реч. Да, току-що се лиших от лукса някога да им легна на болнично легло като агне на заколение. Ако не участвам в тази война, поне ще съм сигурен, че няма да стана поредната статистика в нейната кървава реколта.

Неотдавна в такава статистика превърнаха и баща ми. Мен обаче първо ще трябва да ме хванат.





Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - дай линк! не сме гледали.
03.12.2011 18:16
дай линк! не сме гледали.
цитирай
2. alexalexalex - 1. анонимен
03.12.2011 18:48
сигурно ще качат нещо в ю-тюб по някое време.
написах го докато течеше предаването.

баси как се изнервих - срам пред бога нямат.
прочети ето това, то казва същото:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1133382

реших да копирам целия текст - струва си да се прочете!
цитирай
3. анонимен - от мечтател
03.12.2011 19:34
Като че се въртим в един омагьосан кръг или лабиринт ! Преди няколко месеца по темата за лекарите, касапницата и ненаказуемостта им се вдигна много шум и нищо. Толкоз ! Било политическо, а не чисто човешко?!? Кога ли в тази наша страна ще спре празното бърборене и ще се взимат адекватни решения, последвано от съответните ефективни действия, като се разрешават веднъж за винаги и един по един проблемите?
цитирай
4. kozme - Не бива всички лекари да минават под един знаменател
04.12.2011 09:09
има много кадърни лекари и хората ги уважават достойно. За жалост в БГ има и некадърници, които системата оправдава като - лекарска грешка.
Във Франция една такава "лекарска грешка" носи на пострадалия хиляди евро обещетения. У нас тези които трябва да защитават болните все още не са се научили как става това. А и самите пострадали няма на кого да се оплачат или не знаят, че съществуват такива защитници - в тези екипи учавстват пак лекари но има и юристи.
Българите все още не живеят в 21 век, те живеят във времето когато правителството беше социалистическо и всички плюеха в едно гърне. Сега нещата са други. Има си хора за всичко, но няма осведоменост. Медиите само търсят сензации, а нещата - простите неща от живота и важните неща от живота - няма кой да изнесе в пресата, защото тези неща не носят високи хонорари. Освен това вече е модерно да си скандален в България - тогава ставаш известен и те показват по "телевизора".
цитирай
5. анонимен - Тъжно
05.12.2011 14:01
и то какво излиза..че ако успееш да родиш и да оцелеете ти и бебето.?!?!все някога ,някъде ще те намерят и довършат!най-"забавното'' е,че сам ще отидеш-няма как-има болежка-не е за железария,а за доктор. ако детето ти е умел боец-може даже да преживее и оцелее след гимназията..с бъбрек или не?!!???Тъжно,много тъжно!!!!:((((((((после раждайте-ми не,тц,не ща!
цитирай
6. stoineff - За търговците - лекари съм 100%
05.12.2011 17:36
съгласен с теб. Усещането за безнаказаност е пълно. Трябва да се търси отговорност на касапите, които го правят само за пари. ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ - е красноречив и точен също в статията си.
цитирай
7. demonwind - Крайно време е
07.12.2011 14:49
управляващите (независимо от коя партия) да излязат пред хората и да кажат, че в България НЯМА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, въпреки, че удържат (абсолютно незаконно) дори на безработните без доходи пари за осигуровки. Аз не си плащам осигуровките в България, отказал съм се от "безплатно" здравеопазване. Раждането на второто ми дете през лятото в печално известната Шейново ми струваше (с всички възможни екстри, жена ми я гледаха като принцеса) чисто 1350 лева (без упойката, защото просто нямаше нужда, слава Богу, бебчо излезе за няма и 40 минути. Присъствах и аз). Акушираше жена от градчето, където живеем. Казах й, че шефа на мандрата (сиреч тоя, дето стои над кмета на града) я е препоръчал и жената щеше да се размекне като мандраджийското масло, което произвежда ходатая й. Не ни иска и стотинка. Всъщност никой не ни иска една стотинка под масата. Лекарите - д-р Гагова и д-р Герджиков - просто нямат нужда от коментар. Препоръчвам ги на всеки, който му предстои раждане.
Тук идваме на темата избор на екип. Значи на нас ни препоръчаха д-р Гагова. Да, ама точно в тези дни тя излизаше в отпуск. Препоръча ни д-р Герджиков - млад интелигентен благ човек, който пое жена ми. Сутринта, когато бебока напомни, че е вече време да ни се усмихне наживо, беше 5 часа. Събудих доктора, който ни чакаше след час в болницата (толкова ни беше пътя дотам). През цялото време беше до жена ми, накрая й направи всички контролни прегледи (по 60 кинта на сеанс, общо два). Кажете ми как, за Бога, ако всеки иска да роди при д-р Герджиков например, да го направи ей така, без да плати и стотинка??? Безплатен обяд няма, дами и господа, безплатно е сиренцето само в капана на мишката. Ще кажете - бедни сме! Да, и аз бях беден, когато се роди сина ми, обаче правех пиратски видео и аудиозаписи, за да осигуря нормално раждане и живот. Ебе ме закона, когато семейството ми е гладно! Пък и не продавам дрога и не убивам, аджеба!
Предпочетох България пред Белгия, за да се роди детето ми. Много приятели ме помислиха за луд - нали в Белгия щяло да вземе поданство! Да, ама не! Поданство вземат албанците и туземците от човекоядските племена на остров Проброян, но българите, които в ЕС са трето качество хора - не! Защото макар и нужникари в ЕС, сме част от ЕС. Моя колежка роди в Белгия. Срещу 7500 евро (касата й пое всичко, понеже сме на специален режим). Роди със секцио, обаче упойката не я хвана от едната страна и не ме питай какво стана... Слава Богу, добре е. От болницата й се извинили с писмо и толкова. Ако искала да ги съди, след десетина години можело и да вземе някакви пари. И през цялото време я третирали като измет. В стаята й имало негърка от Конго. Негърката била "ma cheri", нашето момиче било "la grande bulgarе" (демек дебеланата от България, защото си е доста пълничка)...
Та къде е проблема, с няколко думи? Не е престъпно да платиш 1350 лева (около 700 евро) за раждане (срещу всички фактури, разбира се). Престъпно е да получаваш по-малко от 700 лева на месец за десет-дванайсет - четиринайсет часов работен ден (понякога без почивка). Не са ни високи цените, дами и господа, заплатите ни са бангладешки! Разберете го най-после! И натам трябва да се целим, а не да се хапем едни други. Тъкмо това е целта им!

П.С. А дали не обидих Бангладеш?
цитирай
8. vmir - Да е жив и здрав Дайнов!
14.12.2011 20:35
Силен финал.
цитирай
9. анонимен - То хубаво, ама къде изчезна Alex...
15.12.2011 12:50
То хубаво,ама къде изчезна Alexalexalex след този постинг?
Някои нюанси в чувството му за хумор са интересни и така де,липсва ми!
Да не би да има бан?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2416820
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031