Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2011 09:05 - Защо сме такива
Автор: alexalexalex Категория: Други   
Прочетен: 2630 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди години групата около Александър Кьосев издаде една книжка с текстове от най-емблематичните български автори (дето им викаме "класици") с идея да опише/покаже причините за народопсихологията ни.
Не твърдя, че експериментът беше кой знае колко успешен, защото аз поне не се убедих, че сме такива заради Левски, чорбаджи Марко, Боримечката, Бенковски и т.н.

Виж, ако кажем, че сме такива заради Мунчо, кир Стефанаки, Андрешко и Герака - друга работа. С това ще се съглася веднага.

Само да вземем последната седмица и нещата цъфтят и връзват. Или казано на сленг - "кърти, чисти и извозва".

Да вземем БДЖ за начало - стачка до дупка против всяка промяна. Демек - да продължим да сме с мръсни влакове, студени, бавни, с крадливи кондуктори и още по-крадлив персонал. Ако не знаете - БДЖ смуче дизел все едно е космическа совалка - крадат, та се късат.
А синдикалистите ползват служебни коли и служебни гсм-та за сметка на железниците. 
Няма да давам оценка.

Или т.нар. "пенсионна" криза - ще ми се да видя поне 1000 човека, които искат да се пенсионират "навреме" и не искат да продължат да работят. Ама истински. Не ментета.
Пак не давам оценка.

Да кажем и за прочутите "класове" - някой работил 20 години и получава 12% - 20 % повече към заплатата. Не защото е по-добър, по-знаещ и по-можещ от този със стаж 1 година, а защото "му се полага". Идеята да се дават бонуси за свършена работа вместо "класове" е еретична за синдикатите, защото се нарушава статуквото. Всяка нова идея е лоша. За КНСБ и Подкрепа, не за хората.

Зърнопроизводителите са твърде интересни. Ама много. "Искаме си нашето" (не, че е наше), другите - да го д**ат. Другите са тези с меда, с плодовете и зеленчуците. Защото и те ще взимат, ама кастата на зърнарите е най-важна.
Чудя се, ако вземат да се домъкнат с трактори и запушат София и на нормалните ни писне и ги нашляпаме какво ли ще се каже? Аз лично не ходя по полето да им паля житото, ако хлябът е гнусен поради кофти пшеница. И когато 600 грама стана кинта. Поради коя причина тия, дето получават субсидия, ме тормозят?

При докторите - даже стана досадно да се повтаря. Да вземат да сменят поне текста на Хипократовата клетва, че да е ясно. Няма какво да се мотаят, а да си напишат :" Заклеваме се, че ако някой ни даде 400 лева (за избор на екип) ще си умира от това, дето го лекуваме. Останалите - просто ще си умират!".
Лекарите и политиците май се оказаха най-безгрешната каста у нас - няма осъден политик и няма осъден лекар. При тях - всичко винаги е правилно. Правилно е родилка да се прати да обикаля около Шейново, защото не плаща да "избере". Дойнов им го каза в "24 часа", прочетете го.

Защо сме такива ли - много просто.
От простотия.
И тук не ни е виновен ББ, Станиша, Крадлив дедо, Доган или вуйчо Ваньо. Те са еманация на нашата простотия. Личната ни простотия - не нечия друга. 
Най-корумпираната държава сме в ЕС. Е, кой взима и кой дава пари? Ние или някой друг?

Статуквото. Ето това ни разплаква майката. Ежедневно. От съдебната система, през "избор на екип", през пенсионната реформа, през земеделците с Мазерати.

Така че - ако наистина искаме нещо да стане - да го бутаме това статукво. Не със запушване на София, а с работа, с недаване на подкупи и с малки лични воини. 

................................................................................

Оф, стана мелодраматично нещо. Ама да си го кажа.
Чалга-държава сме не заради Митьо Пайнера , а заради чалга-хората. За жалост - май са мнозинство. Добре, че повечето са достатъчно прости и не гласуват))).



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - еми за кого да гласувам ?
03.12.2011 09:51
"И тук не ни е виновен ББ, Станиша, Крадлив дедо, Доган или вуйчо Ваньо. Те са еманация на нашата простотия."

цитирай
2. alexalexalex - 1. syrmaepon
03.12.2011 09:58
от известно време се вслушах в съвета на класика Витка Суворов : "Животът не е борба между доброто и лошото, а между лошото и по-лошото. И затова съм на страната на лошото."
Всеки да си направи сметка кое е лошо и кое по-лошо и да избира))).
цитирай
3. syrmaepon - много песимистично и безнадежно (((((((((((
03.12.2011 10:26
който не вярва,не ще и получи )))))))))

поздрави
http://www.youtube.com/watch?v=ztYN5UuNKt4&feature=related
цитирай
4. анонимен - - измествайки фокуса на терзанията ...
03.12.2011 13:48
в "Преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ" ми бе любопитно неадекватните и некадърни синдикати /лапачи/ , дори как отстояват интересите си, т.с как работят и защитават парите си.
http://kanal3.bg/?v=6338
Алекс, a ето хората как се развиват/работят, макар ти да не си почитател на руснаците:
" Сложни преговори". Игор Вагин е уникален човек, психолог, коучър и професионалист.
http://www.igora.org/vagin/
цитирай
5. proximus - Алекс, съгласен съм на 100% с мне...
04.12.2011 11:49
Алекс, съгласен съм на 100% с мнението ти.
Онзи ден бях в една компания, в която имаше няколко набора, които като цяло едвам свързват двата края, типични продукти на Варненският ИУ. И като стана въпрос за уволнения, оставане без работа и т.н. ми дръпнаха такава лекция колко е лошо, колко е жестоко и нечовешко да те уволнят, още повече за хора на 40+ години, колко семейства почти ще "останат без хляб"... честно, почти ме накараха да се почувствам виновен за това че подкрепям "върколашката" реформа в БДЖ-то.
Ама от друга по-късно като се сетих че никой няма протестира ако работодателят ми реши да ми бие шута, всъщност се успокоих че не съм чак толкова лош, жесток и високомерен. Просто искам ЖП-ейците и аз, да работим при равни условия и рискове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2425725
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930