Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2011 09:04 - Късата памет - проклятие или благословия?
Автор: alexalexalex Категория: Политика   
Прочетен: 2393 Коментари: 12 Гласове:
10

Последна промяна: 27.08.2011 09:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всяко чудо за 3 дни - вика народът (поговорка , ама българска ли, славянска ли, тракийска или някаква друга - не знам).
Ето ви обяснение на случващото се. Тук, при нас, не на друго място.
Късата памет е това, дето ни изяжда главата. А уж сме имали писменост от хиляди години. 
Не знам на какъв линеар сме писали, но и сега, с кирилицата или латиницата си е все тая - хард дискове май няма. Оперативна памет - намира се, ама проблема със запаметяването си е огромен.
Взимам повод от един спор с т.нар. "леви сили" в блога, дето все повтарят колко хубаво е било при социализЪма и колко е лошо сега. Няма да навлизам в темата за "народния съд", защото веднага ще гракнат с темата за убитите партизани, а Митко Палаузов просто ще го размахат като знаме.
Ще ми се да си припомните неща, дето съм ги живял и ги помня. Защото, макар че промяната дойде, когато бях сравнително малък - помня, ама леле как помня.
За кола се чакаше между 10 и 15 години. За Лада, не за Ферари.
За апартамент - повече. При това партийният секретар решаваше заслужава ли някой да има ново жилище или да продължават да живеят по 3 поколения в двустаен.
Дефицита на потребителски стоки - от олио през тоалетна хартия беше ежедневие.
Цветен телевизор беше лукс. 
В ЦУМ имаше 2 вида костюми - сиви и тъмно сини. 
Нямаше явна безработица, за сметка на малоумната скрита - само в един завод в София - бившия "8 март" имаше 400 работници и 900 човека администрация.
Литературата беше идеологическа дисциплина в Университета.
Тирджия, барман и месар бяха по-престижни професии от лекар и учител.
Производството беше неефективно, но за сметка на това всеки крадеше - колкото по-високо си в йерархията, токлова повече се крадеше.
Изнасяхме продукцията за СИВ и имахме осигурен пазар за всякакви боклуци. Реципрочно - техните боклуци идваха при нас.
Не беше важно какво можеш, а какви са родителите ти.
Западната музика беше упадъчна, за сметка на руските филми и Карел Гот.
Порното се изчерпваше с балета на немската телевизия (на ГДР телевизията, не на другата Германия).
Вместо дядо Коледа имахме дядо Мраз и Снежанка.
Подозирам, че някаъде тук левите сили ще кажат, че имаше безплатно училище и здравеопазване. Не е като да нямаше. Ама не беше безплатно. 
И поради тази причина - защото имаше много уж "безплатни" неща в крайна сметка социализма предаде богу дух и се отнесе в небитието. С една дума - фалира. Съвсем фалира.
За да разберете ясно за какво става дума ще дам за пример и Гърция сега - и те фалираха. От малоумие. Защото живееха при някакъв техен социализъм - с кражби, измами, с партийни кланове, които окупираха властта - някой да ми каже освен Папандреу и Караманлис да се сеща за други техни политици? Същото като при Тодор Живков, само дето се сменяха, за да имитират нещо и европейците да ги броят в техния отбор и да им дават пари.
Сега липсата на хард дискове в главите на населението пак прави бели.
(Ало, Спароток и племето - я изследвайте дали това не е тракийски проблем. И траките нещо, таковата, да ме прощавате, ама са с малки хард дискове - не помнят бе. Били траки, ама се нарекли после славяни, а после българи - мамка му, народностна черта ни е).
Тъпото очакване, че някой е длъжен да се грижи за теб, да ти осигури работа, да мисли вместо теб, да ти плаща нещо "малко, но сигурно", за да имаш опцийката да крадеш и да мрънкаш и да мечтаеш за времето, когато "хората бяха равни", ето ви простия отговор на въпроса - "защо сме на това дередже".
Нито плановата икономика на Митьо Кризата, нито заклинания, нито мечтите на лумпенизираните хорица могат да възстановят нещо.
Защото хората не са равни. И няма да бъдат. Защото във всеки нормален човек е заложено съревнованието - естествен подбор му се вика, оцелява и се развива по-умния, по-бързия, по-приспособимия.
Мечтата да сме еднакво бедни (защото при социализма по дифолт не трябва да има богати) е на глупавите, мързеливите, неможещите. Те не искат да имат Мерцедес - искат и аз да имам Жигулка на 25 години. На тях не им се ходи на почивка в Испания, искат и аз да се тъпча в мърляви бунгала на Черноморец.
И не помнят. Хич не помнят. 
Оперативната им памет работи силно само при завистта, простотията, някакъв келепир и това е.
А - и при омразата - мразят всичко и най-вече себе си. Не искат да признаят, че са бедни, защото са глупави и затова мразят.
Ако някой чете текстовете на Митьо Кризата (давам го за пример, че е типичен представител) ще види с каква радост говори за края на либералния пазар, за смърт на капитализма, как се кефи, че има криза и как пророкува апокалипсис през ден. Митьо мечтае всички да са еднакво бедни и да планира държавата. Историята показа нагледно, че държавното планиране, съчетано с азиатски моедел на тоталитаризъм и една партия води до дефицити, ама Митьо е зле с хард диска и не го помни.

Ей такива размисли, преди пак да изчезна в командировка, че за разлика от лузирите, дето четат Трудовия кодекс и все реват, че им се нарушават правата, аз понякога работя и през уикенда. Без допълнително възнаграждение и без компенсации. Има работа за вършене - трябва да я свърша.

п.с. Като чета какво става при тракедонистите и ми се плаши окото - не искам да съм пророк, ама все ми се струва, че от тази групичка скоро ще се пръкне запартък на някакво сдружение (първо), което после ще прерастне в партийка (второ), която после ще се обедини я с БСП, я с АБВ-то (ако Първанката вземе, че не успее да бутне Станиша).
Този филм с "вожда", дето го преследват , защото казва "истината" е толкова изтъркан, че няма докъде. 




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - И аз така мисля - съдружие ще е :)
27.08.2011 09:10
И аз така мисля - съдружие ще е :)
цитирай
2. alchemist - Тези хора
27.08.2011 09:37
вече са оформили мозъчните си гънки. Така, че колкото и да се засипват с факти и резултати, няма смисъл, или поне аз не виждам. За тях няма измислено лекарство.
цитирай
3. alexalexalex - karambol5
27.08.2011 09:48
ще има скоро предаване по някоя телевизийка, ще видиш)))
и вестник "Нова зора" ще ги похвали)))
цитирай
4. alexalexalex - alchemist
27.08.2011 09:51
не го пиша за кухите леви тикви, дето са на 50 + - за тях спасение няма, ще си отидат с мантрите за безплатен обяд и за добрия Тато.
притеснявам се, че и някакви млади хора кълват на тази простотия. постоянно наемам хора на работа и се втрещявам на интервютата - искат малко, ама твърдо. Това направо ме потриса. И викат - мама ми каза : учи,за да не работиш))))
цитирай
5. batogo - Това постоянно трябва да се напо...
27.08.2011 17:18
Това постоянно трябва да се напомня, белким повече се събудят. Поздравления!
цитирай
6. proximus - Алекс, не им се сърди на хората. . . ...
27.08.2011 20:25
Алекс, не им се сърди на хората... какво да направят че преходът мина по почти най-лайняния възможен начин. Аз съм на 25 и 20 години от живота ми са минали във някаква криза. Ако не с мен, то поне с обществото.
Те не си задават въпроса защо унгарците, поляците, чехите, хърватите, та даже и румънците живеят по-добре от нас или поне имат перспективи за което... най-лесно е да обвиниш системата, капитализма, САЩ и ФЕД, корпорациите. Знаеш, на калпавата ракета и космоса й крив. И под "калпава ракета" не визирам теб, мен или Митко Хитов, а самото общество. Нещо "между нас" като граждани куца. Ама куца здраво, и нз как ще се оправим.
Ти кажи какво предлагаш. Отрицанието на червените тикви, носталгиците и Спароток не оправя нещата. Най-смисленото което до сега си написал е че трябва да се бачка. И да се плащат данъци. И да не се мърморосва. Ама дали е достатъчно ?
цитирай
7. анонимен - Мноо си тъп, Саше!
27.08.2011 22:35
Мноо си тъп, Саше!
цитирай
8. idealist - :)
28.08.2011 14:39
Какво е това словоблудско писание от ерата на пещерния антикомунизъм? За 21 г. някои хора явно не могат да го надскочат, колко жалко за тях. Но - комплекси, какво да се прави...:)
цитирай
9. анонимен - ма верно!
28.08.2011 15:32
Много си тъп, Саше! Ма мноооого!
цитирай
10. alexalexalex - анонимния
28.08.2011 16:58
бЕгай да обараш козата, цървул)))
цитирай
11. alexalexalex - idealist
28.08.2011 17:02
я ме светни къде видя пещерен антикомунизъм????
това, че червените тикви плачете, не означава, че ще ви милвам по кухите кратунки)))
кое не е вярно - отиваш в магазина и си купуваш кола? отиваш и си купуваш апартамент? ЦУМ беше МОЛ? администрацията беше нормално голяма?

ей, това левите тикви сте страшни - сега ме питай дали бия негрите))) тц, не бия. не съм расист. даже на братята роми им викам индобългари)))
цитирай
12. bls - както и да изследвам феномена "Спароток",
01.09.2011 10:41
под който за всички стана ясно, че се крие някакъв център, аз не мога да разбера дали действително тия около 100 твърд електорат, са наясно, че и 1000 сказки да изнесат, не могат лесно да изтрият факта, че хората възприемат себе си като българи, които са нещо различно и от славяни и от траки; че дори насажданата официозно 100 г. версия, че сме тюрки, няма корен;. Тогава каква цел може да се преследва, освен освежаване на сухия политически живот с една нова тема, от исторически характер? Спомням си как Божидар Димитров, когато се появи теорията на Добрев, го наричаше фантазьор. А след това някой спусна деректива от някъде и теорията на Добрев започна да става почти официална по върховете. Дали Добрев беше само "репетиция", НЕ ЗНАМ. Но, очевидно лекотата с която могат да се прилагат новоизобретени исторически теории и опитът на влиянието им, напр. в Македония, са фактори, които явно са заложили в тракедонизма...дългосрочна переспектива...Дано греша, но имам усещане, че за едни стабилни геостратегически интереси не е достатъчно само икономическо мощно присъствие, но и ...културно такова. Май, някой добре е изучавал Фукуяма...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2425742
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930