Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2012 09:26 - Един текст на Дайнов - за размисъл
Автор: alexalexalex Категория: Политика   
Прочетен: 2830 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 15.01.2012 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не ми се коментира по темите за шистовия газ и за пържолите, защото ми се виждат твърде манипулативни.
Еле за газа - толкова ми прилича на идиотщините на Ал Гор за глобалното затопляне, че чак ми се гади.
Досега не съм чул (прочел) ясен анализ какво ще стане, ако се вади шистов газ, така че мнение не мога да имам. Манипулациите на т.нар. "еколози" ги зная...
Както и да е.

Но докато преглеждах пресата (нетно, че вестници не купувам) и попаднах на този текст на Гената Дайнов.
Ако някой го е изпуснал - да чете и да се замисли.
Има върху какво.


Когато вместо Тошиба има бай Тошо, а после чалга

“Eдна четвърт от българите на възраст между 18 и 25 г. нито учат, нито работят" - гръмнаха медиите и добавиха, "което е двойно повече от средното за ЕС."

След кратък размисъл урапатриотите в интернет се втурнаха да успокояват разтревожения народен дух: "Няма страшно, става дума за циганите." На това психолозите му казват "проектиране". Онова, което не харесваш в себе си, го приписваш на някой друг, който по принцип не е харесван - в случая, на циганите.

Става дума обаче точно и именно за българите. Защото, помислете, как така данните за Франция показват двойно по-малък процент младежки мързел, след като 1/5 от градското население е от Северна Африка? Същото се отнася за Белгия, където фактът, че 1/3 от населението на Брюксел е арабско и турско, също не прави данните такива, каквито са в България.

Да не говорим за Румъния, чиито парламентаристи доскоро обсъждаха забраната на думата "ром", за да не мислят чужденците, че в Румъния (Romania) живеят само роми (Roma). И в северната ни съседка обаче данните изобщо не са толкова катастрофални, колкото са при нас. Същото е и в Словакия, където процентът циганско население е пословично висок, и в Испания, където 15 на сто от населението са мюсюлмани.

Данните са това, което са. Как се стигна дотук?

Митът за “пословичното трудолюбие на българите" отдавна е само това - мит, залъгалка за душата, както Симеон Сакскобургготски разбра от собствения си горчив опит. Именно това трудолюбие трябваше да оправи нещата за 800 дни, но тъй като него го нямаше, и 800-те дни на Симеон минаха, без да се случи кой знае какво.

Последното трудолюбиво българско поколение, живеещо по правилото "залудо работи - залудо не стой", бяха хората, родени преди балканските войни. Те наистина не се спираха, сякаш имаха трън в задника.

Вижте селските столове от онова време - дървени, твърди, неудобни. Тези хора не бяха и чували, че има мека мебел за сядане, защото нямаха представа, че човек може да седи на едно място толкова дълго, та дървеният стол да започне да му убива.

Следващите поколения вече бяха социализирани от социализма, при който, ако работиш прекалено много, ти правят забележка, че излагаш другарчетата. Хората не работеха, а се “водеха” на работа.

("Къде се водиш на работа сега?") Пътят към успеха не беше да работиш, а да станеш началник или най-добре - чиновник. "Учи, мама, за да не работиш" - беше бойният вик на родителите през 70-те г. на ХХ век. Не че и онези, които не ставаха чиновници, се бяха преработили. И при тях работенето се наказваше. Затова в работно време и те си клатеха краката, а живееха от дребни кражби и черния пазар на занаятчийските услуги.

И всички те - началници, чиновници и работници - бяха изхранвани от кокошките, яйцата и бурканите на родителите си, останали на село.

Връзката "работя - ям, не работя - не ям" беше трайно прекъсната преди десетилетия. За кратко тя се възстанови в началото на 90-те години, когато изхранващите цялата система роднини от село измряха, а социализмът се разпадна. Доста хора се втурнаха да търсят благополучието си в новите пазарни условия, работейки. Няколко години по-късно обаче техният устрем бе съсечен от появата на мутрите и на тяхната идеология - чалгата.

“Ние сме балкански народ и попфолкът ни е естествен. Не сме за рок", обяснява напоследък от екрана някаква чалгарка само с едно име и с полиран до блясък мозък. Разбира се, народната музика няма нищо общо - нито като музика, нито като текст. Чалгата не е някаква наша естествена, наследена среда.

Тя се роди през 1996 г. и още първите й хитове "Радка пиратка" и "Тигре, тигре" разкриха ценностите на мутрите: плюскане и секс (“дънките щ ти цепна") и лесни пари, за да има плюскане и секс ("нямаш ли пари - стари бабички"). Работата и учението бяха само за глупаците. Образът на успеха стана дебелакът, който не учи и не работи, но се въргаля в пари.

Всички народи имат вулгарна музикална долница, но никъде в ЕС не се появи такава простащина като българската чалга. И никъде в Европа вулгарната музикална долница не заля цялото общество.

България обаче беше масово чалгализирана и това придаде специфичния привкус на новото българско “консуматорско общество".

Следвайки препоръките на чалгата, младите българи бяха убедени, че някъде близо около тях, на една ръка разстояние, има потоци от пари, които просто трябва да бъдат забърсани. И вместо да работят или учат, прекарваха дните си в търсенето на входа към лесните пари.

И така стигаме до тези днешни младежи, които нито учат, нито работят. Онова, което са чували вкъщи и гледали по дискотеките, е: Няма нужда да се напъваш, защото има начин да водиш охолен живот без усилие.

Да си разхождаш новия анцуг из моловете, да караш лъскава кола, а вечер да се наконтиш като масажистка от някой СПА център. Идеята е проста: не постигаш благополучието си чрез усилие, а го получаваш наготово от някого - някой ти дава, включва те в игрите, пуска ти писта.

Съдбата на тези деца навява единствено тъга. Останали без чалга (тя, общо взето, приключи) и без мутри (те се избиха помежду си или фалираха), децата на попфолка се появиха в залеза на консуматорството. Консуматорското общество - наистина, основано върху работене, а не върху мързел - съществува на Запад от средата на 60-те години. Дълги години с него се разминавахме, тъй като вместо "Тошиба" си имахме бай Тошо.

Купонът обаче свърши и там. Какъвто и да е изходът от сегашната финансова и дългова криза, едно е ясно - безразборното потребление приключи. Днес в света има два пъти по-малко пари, отколкото имаше през 2007 г. И те продължават да намаляват. В идните десетилетия човечеството отново ще се учи на умереност и пестеливост.

Сегашната българска младеж е най-прецаканото поколение. И работещите, и неработещите тъкмо се потопиха в сладникаво-розовия свят на моловете, тъкмо решиха, че ще заживеят в латиноамерикански сериал - и сериалът взе, че свърши.

Когато разберат колко са прецакани, може и да спретнат някой погром на магазини, както направиха през лятото техни връстници в Лондон. Нослед това все пак ще трябва да правят онова, което се прави след всеки грандиозен купон - да подреждат, да изнасят боклука, да чистят и да мият. Да работят.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1184808 





Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Прилична публикация с тази разлика,
15.01.2012 10:04
че не говори за причините довели младежите до това състояние.Дайнов се плъзга по тънката лайсна,както е правил винаги до сега,за по-безопасно!
цитирай
2. анонимен - Андро, Дайнов си е нарцисче, та д...
15.01.2012 10:14
Андро, Дайнов си е нарцисче, та дрънка. Недей очаква от него дълбока мисъл.
Поздрави!
цитирай
3. gothic - Напротив. Стреля в десятката. Но на ...
15.01.2012 11:22
Напротив. Стреля в десятката. Но на повечето от нас ни е неудобно да видим истината....
цитирай
4. thewanderer - По принцип в статията има някои д...
15.01.2012 16:48
По принцип в статията има някои добри заключения, но те не са нищо ново,а останалото от въведението до заключението има толкова дупки и толкова въздух, че би трябвало да преквалифицираме Дойнов в климатик.

Преглеждайки статията и сравнявайки с публикация на Евростат
линк: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-06012012-BP/EN/3-06012012-BP-EN.PDF
(вижте последната страница)

можем да видим, че Дойнов или чете някакви статистики правени от хора на луната или лъже и цели да разпалва скандали.
Например великата Румъния, която била в пъти пред нас според Дойнов, е записала 23 % безработица за септември и от там е спряла да дава сведения!
Франция е с 23%, Белгия с 21%,а за Испания ,където толкова добре били асимилирали мюсюлманите е 49 ПРОЦЕНТА. Това ли са страните от които трябва да ни е срам???
Много ми е любопитно как е стигнал до заключението за ужасното ни положение, имайки предвид, че безработица от 20 % за 18-25 е нормално според данните на Евростат??? Наистина има по добри места, но като се има предвид,че има поне 10 страни са с повече от 25 % безработица за 18-25 в периода. Тук искам да питам да не би автора да има wetware проблем с намиране и преценяване на информация, да не говорим за заключенията му ?

Знае ли автора колко процента са циганското население в БГ и колко от тях се водят безработни на помощи (само ОСНОВНИЯ критерий които са изпозвали Евростат виж страница 2). И след това ние сме проектирали върху тях. Може би утре ще пита защо бием негърчета?

цитирай
5. thewanderer - продължение
15.01.2012 16:49
Да не говорим за перлите от типа как мързеливия българин огорчил Симеон Крадливи и му развалил плана за оправяне на народа в 800 дни.
Аз не знаех, че в нашата държава още има хора, не разбрали защо прякора му е крадлив дедо, но още по изненадан съм, че същите ми четат морал.

Много е интересно и заключението как с чалгата, (която изглежда ние, а не сърбите сме създали) сме направили най-просташката музика в Европа. Няма да навлизам в предишни векове, но любопитно ми е този последните 30 години слушал ли е чужда музика?
Няма да защитавам чалгата, но трябва да ви кажа че ми е писнало от хора, които непрекъснато тръбят колко сме най-лошия народ и после обясняват какви са патриоти.


Заключенията за лошия ефект от чалгата и изобщо мутро културата са правилни, но честно казано имали някой от нас който да не ги знае?
Междувременно не виждам някаква идея за това, как да променим ситуацията, различна от "Вие сте лоши мързеливи деца и имате да работите здраво и мъчно докато не ви излезат мазоли по ръцете".
Много хубаво обаче автора не каза ли, че е живял по време когато да не си даваш много труд е било част от обществения морал?
Тогава за какво ме обвинява мен?
цитирай
6. анонимен - Да се учат на умереност и пестели...
15.01.2012 20:06
Да се учат на умереност и пестеливост?Че накъде повече от това?Моите 26 и 22 год синове израстнаха точно така и то преди да е било,,на мода " по света.И вашите също, мисля.Сега работят,че няма накъде.Тези, които не работят от познатите им е защото няма къде,не броя емигриралите им съученици и приятели.Хора,разберете децата ни няма къде да работят.Ако има- не им плащат,осигуряват ги на половин работен ден .Друго-сегашната българска младеж била най-прецаканото поколение!!!!!!!!По-голяма глупост не се е чувало.Да си млад и да си прецакан?!Надали!Прецакани са родителите им ,възрастта на 45-57 год.Изгубени илюзии,малки заплати,емигранти в чужбина по принуда,без необходимият стаж за пенсия.Да изброявам ли ?Подсетете ме,че сигурно пропускам доста.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2416922
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031