Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2012 19:23 - А сега де - БРИКС леко дава фира, САЩ започва да се измъква от кризата
Автор: alexalexalex Категория: Политика   
Прочетен: 8347 Коментари: 30 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Понеже все нямам време , а и попътувах малко навън, та гледам - моят приятел Митко Кризата пак вещае смърт на капитализма (като същински Маркс е Митака, ама брада няма), а пък то...
За да не се впускам в лични размисли ще цитирам Ъруин Стелцер - икономически съветник и колумист на издания като Сънди Таймс, Гардиън и Дейли Телеграф. Нямам му биографията, но предполагам, че е защитил докторантурка не в УНСС и преди доста години :)

За тези, които все плачат за смъртта на САЩ (като олицетворение на гадния капитализъм) да ги успокоя - пак се отлага.
А относно размислите на Стелцер - ще подчертая едни неща - според мен са важни.

БРИКС се руши. Да започнем с Б. Промишлеността в Бразилия съкращава обемите си, за което финансовият министър Гуидо Мантега обвинява европейската криза. Той обяви временно намаляване на данъците за автомобилната индустрия с 1 милиард долара и в отговор браншът обеща да намали цените и да запази заетостта. Инфлацията в страната е само 5%, но Централната банка понижава лихвените проценти. Административна реформа също не се очаква. Сайтът Emerging Money нарече управлението на страната „съчетание между бюрокрация, данъци и инфраструктура“, които се наслояваха върху „високото ниво на популизъм, което напомня на други лидери в региона с леви възгледи“.

Р: Русия отново се оказа в ръцете на Владимир Путин. Това е икономика, основана на петрола и... почти нищо друго. Путин отчаяно се опитва да увеличи добива, особено сега, когато цените падат. Той назначи своя стар колега от КГБ Игор Сечин за шеф на „Роснефт“, който фактически се превърна в енергиен цар. Предполага се, че Сечин ще привлича чужд капитал и ноу-хау от компании, които не са чували за ЮКОС и не знаят нищо за враждебността на Путин, който забрани на руските компании да продават лиценза си за разработването на проекти в Арктика на Exxon Mobil, Chevron и други чуждестранни играчи.

И: Индийският финансов министър Пранаб Мукерджи заяви пред инвеститорите, че е „напълно убеден в работоспособността и устойчивостта на индийската икономика“. Той е на мнение, че Индия ще преодолее двуцифрената потребителска инфлация, падането на курса на рупията, увеличаващия се дефицит на търговския баланс, задушаващата бюрокрация и какво ли още не...

 

К: Промишленото производство на Китай бележи спад, а неговите банки са претоварени с документи на ненадеждните държавни предприятия. Богатите търсят подслон в САЩ, банковите сметки се пренасочват към по-сигурни места, а политическата нестабилност води режима към състояние на паралич. Ли Кецян, който следващата година трябва да вземе в ръцете си управлението на страната заяви, че „изкуствените“ данни на БВП, които показват ръст от около 8%, не са надеждни. 
(Авторът не е коментирал ситуацията в Република Южна Африка, която прави последната буква в абревиатурата - бел. ред.)

Така... да погледнем Европа. Повечето страни от ЕС искат да отправят колкото се може повече немско богатство към периферията на съюза. Не е учудващо, че 
германците не са ентусиазирани от тази идея, както каза техният канцлер Алгела Меркел пред новия френски президент Франсоа Оланд. Икономиката на еврозоната преживява спад, безработицата достига неподозирани в миналото нива, а феновете на „гръцкото излизане“ спорят с тълпа евроентусиасти, които искат от Германия на всяка цена да плати за гръцките грехове.

Междувременно, в Америка потребителските настроения се намират на най-високото ниво от четири години. Икономическият подем върви с рекордно ниски темпове (2,2%), но много икономисти предричат към края на годината да достигне 3%. Цените на петрола падат, а промишленото производство расте – това е резултатът от новата тенденция инвеститорите да се връщат в САЩ във връзка с оскъпяването на производствената сила в Индия и Китай. Изследване сочи, че 40% от компаниите, които местят своето производство, са го направили в САЩ, а само 28% - в Китай, въпреки че народната република като цяло е по-предпочитано място за откриване на нови предприятия.

Жилищният сектор най-накрая се отпуши.Продажбите нараснаха за миналия месец до 3,4%. Предлагането на пазара засега е незначително и това доведе до повишаване на цените на новото строителство до 5%, което е гаранция за стабилизация. Строителството също е в подем. Една от най-големите компании в бранша Beazer Homes съобщава, че в последното четиримесечие има 50% ръст в завършените строежи и 29% увеличение в поръчките. Toll Brothers, която е специализирана строителството на скъпи сгради обяви, че има 16,9 милиона долара печалби за току-що завършилото четиримесечие, докато във втората четвъртина на 2011 имаше загуби от 20,8 милиона долара.

Но тук оптимизмът свършва. Настроението на строителните предприемачи все пак е по-лошо, отколкото преди рецесията и отнемането на жилища от кредиторите все още е разпространено явление. Естествено е да има и други негативни тенденции. През този месец докладите показват и леко забавяне на растежа в сферата на услугите. Няма и тенденция за подобрение на пазара на труда: безработицата като цяло е ниска, по простата причина, че много хора не са регистрирани на борсата.

 

От друга страна европейският вирус едва ли ще повлияе на икономическото оживление.Това може да стане единствено, ако настъпи паника сред фондовите борси. Паричните фондове, пък, намалиха дълговете си към еврозоната. Празнината, която се образува, след като европейските банки изтеглиха парите си, за да оправят местните си баланси, се запълни с американски кредитори, а банките на САЩ са много по-силни от тези на европейските им колеги.

Европа обаче има на какво да научи Америка. Задънената политическа улица и неспособността да се намери успешен хибрид между строгите икономии и данъчните реформи излиза много скъпо на европейците. Демократите и републиканците от „Чаеното парти“ стоят толкова далече един от друг, колкото Меркел и Оланд. Сега виждаме докъде може да ни докара подобен разкол.


Материалът е ето от тук :  http://www.temadaily.bg/publication/2216-%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%E2%80%93-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4-/ 





Гласувай:
8



1. boristodorov56 - Моля дамите и деца под 18 год. да не четат. Реалността е по-страшна от садо-мазо порно!
30.05.2012 20:48
Червенгурестите блогови анал.лизатори отдавна пяха парастаса на Сащът!
Кич. ел не признава икон.онанисти, ако не са завършили Аонсу.
Митко Кризата сигурна не признава други бизнесмени освен тези от рода на Гришата Ананиев Ганчев.
Балканецът не признава анализ, ако не е от Сашето Лильов, O'хорошо 3232 - само такива на някой изпикал се в ракиен казан.
Венцито5119 пък не приема ничие мнение без резолюция от тов. Улянов Путин и Цол Напикойчев.
Икономиста пък, вече с френски ник, получава в оргазъм да си мечтае да е стъпил на вратовете ни и на отроците ни, но обикновено получава лъзгавата дръжка на теслата ни.

И все така.

Пред нас е блеснал на Станишев ебания гъз.

Ну, подождите, немножко товаришчи!!!
цитирай
2. alexalexalex - Боре
30.05.2012 20:54
нарочно не коментирах аз :)

човекът е твърде сериозен анализатор и казва нещата такива, каквито са.

а изброените от теб сега плачат за Асад :) икономиката им е после.
скоро ще реват и за Лукашенко де:)

абе гробокопачи, какво да ги правиш :)
цитирай
3. meto76 - Нищо ново под слънцето! Нов амер...
30.05.2012 21:44
Нищо ново под слънцето! Нов американски век на хоризонта!
цитирай
4. alexanderherzdorf - Днес тъкмо го четох и си мислех, че ...
31.05.2012 01:36
Днес тъкмо го четох и си мислех, че съм бил ужасно прав за Китай, когато преди около година говорех за ипотечен балон там, за прегряващата икономика и за трайните последици, които те могат да нанесат на китайската и на глобалната икономика. В общ план те повториха грешките на САЩ от преди кризата, като че ли имаха някакъв китайски клонинг на Грийнспан начело на централната им банка - ниски лихви и кредитна експанзия, която разду ипотечен балон, пред който този в САЩ бледнее. Но Китай няма нито икономическия, нито интелектуалния потенциал да излезе от застигащата го криза бързо и ще бъде изправен пред дилема - дали да даде повече икономическа свобода, сиреч и политическа, тоест ККП да си подпише смъртната присъда, или да продължи да бъде в застой. Средно положение няма. ККП може да играе различни варианти на този сценарий, но впоследствие непременно ще падне. А икономиката на Индия, също като тази на Турция е балон. Въпросът е обаче САЩ по-бързо да се сафирясат и да предприемат действия, които да им решат бюджетните проблеми, да реформират данъчната си система(много им се радвах като четох за идеите на Кейн за данъчен план 9-9-9 и идеята на сенатор Ранд Пол за 17 процента плосък данък) и да намалят регулативния товар. Всичко това обаче не може да бъде свършено от Обама. Колкото до Европа - Меркел продължава да се справя впечатляващо в тази криза, докато французите започнаха да стягат багажа и да бягат в съседните на Франция страни, уплашени от идващите данъци на Оланд. Бих направил прогноза за стабилен растеж на Германия и допълнителни проблеми във Франция, като и двете теми съм ги засегнал в блога си. Въпреки това гледам с голямо опасение на плановете за растеж чрез еврооблигации - това би било един наистина огромен борсов балон, който ще донесе растеж, но накрая ще колибари както и предишните. Сега чакаме всички нобелисти в блог.бг да се изкажат подред - Кризата, Кушела, Окчо и прочие. :) Иначе поздрави!
цитирай
5. theeconomist - Боре,Боре
31.05.2012 16:48
Учи езици,майна! "The" е на френски по филибетлийски!
Какви тесли бе,какви дръжки,тебе един отвес ти е останал и конуса му е ръждясал.
Венсеремос!
цитирай
6. vencivaleri1951 - Привет Братва:)
31.05.2012 16:54
Прав е Борис56. Увянов В.И казва за подобни дебати, че "Капитализъмът сам ще оплете въжето си на което ще го обесим" Все пак аз не разбрах от написаното ...Кой на кого държи ценни книги за трилиони долари? Страни от БРИК на САЩ или обратното? Кой се е набутал в разходи за няколко войни/ и остава все по сам в това си начинание/ ...Страните от БРИК или САЩ. След това да попитам автора ще се осмеля-Ако хипотетично Китай наистина даде фира оживление ли ще настъпи на трудовия пазар и Уолстрийт или ще се налага нови , още по репресивни закони да гласува конгреса? След това искам да попитам автора дали не бъркам, че сме в изборна година за янките, и към кого не крие симпатиите си известния в цял свяг иначе икономист и анализатор? Щото в другия лагер съвсем различни переспективи очертават...особено ако се задържи настоящият квартирант на Белия дом.
Накрая искам да попитам автора , защо много икономики/най вече азиатските/ "бягат" в даващия фира и "нечестен":))) юан?
цитирай
7. rumen221 - Печатницата за пари решава всяка креиа...
31.05.2012 16:58
Приятелю, alexalexalex,

- Америка печата световните пари... и за нея не може да има икономически проблеми... - РЕШАВА ГИ С КУРСА НА ДОЛАРА И СТОТИЦИ КУБИЧЕСКИ МЕТРА ДОЛАРИ...

- Европа е същата, но в по-малък мащаб...

- Китай може да играе същата игра..., но С ПРОИЗВОДСТВОТО СИ и предпочита да работи в мащаба БРИКС, и така го докарва като горните двама играча...

- ДА МУ МИСЛЯТ БЕДНИТЕ... И ТАКИВА КАТО НАС (с финансови министри като Дянков)... ДЕТО СЕ ПРАВЯТ НА "МЪЖЕ"...



цитирай
8. usandthem - венци - я да чуем какво казват и в другия лагер !
31.05.2012 19:18
http://www.utro.ru/articles/2012/05/30/1049868.shtml
цитирай
9. usandthem - още нещо от другия лагер -
31.05.2012 19:24
http://www.vedomosti.ru/finance/news/1781948/ves_indeks_mmvb_stoit_deshevle_apple
цитирай
10. usandthem - виж за набутването си прав, обаче виж кой добива нефт в Ирак, наготово так сказать :)
31.05.2012 19:35
http://lenta.ru/news/2012/05/31/lukoil/
цитирай
11. venziko - Напротив
31.05.2012 19:38
САЩ е миналото а БРИКС е бъдещето. америка е все още жива защото се крепи на армията. Без своята армия САЩ загиват това е истината
цитирай
12. gadfly - ...
31.05.2012 19:42
Това, че един анализатор казва нещо, не означава, че това задължително ще се случи. В последните години последователно се оформиха две групи - едната на боготворящите Китай, а малко след нея - и на т.нар. China haters. По същество нито едната не гледа обективно на нещата - първите виждат в Китай метод за реставрация на съветската система в усукан пазарен модел, а вторите са капиталисти-фанатици, които по принцип възприемат своята система като "най-великата в историята" и не могат да допуснат, че тя много лесно може да се срине.

Истината е, че китайците са много, ама много по-прозорливи, отколкото ги мислим. Още през 1960-те те предвидиха какво ще се случи с СССР и много навреме тръгнаха по пътя на пазарната икономика. Съюза си продължи по същия път и се срина. И сега много добре виждат какво ще стане, ако продължат с тоя балон. Още една разлика е, че в последните години Китай натрупа огромно количество собствен капитал, и не само това - те всъщност го оползотворяват ефектинво, а и продължават да го трупат. Да, вярно е, че делът на инвестициите в растежа на БВП става все по-голям (всяка продънена икономика, напр. българската, разчита само на инвестиции) и че най-вероятно ще преживеят своята Голяма депресия, но това няма да ги срине. Напротив, ще излязат от своята криза много, ама много по-силни. И точно тогава ще им духаме супата, а от Щатите няма да има и помен, просто защото decision-maker-ите там са безбожно закостенели и интелектуално скопени. Нещо като Съветския Съюз през 1970-те, само че с (привидно) свободен пазар, без червени знамена и с две партии вместо една.

Колкото до Русия, единственият ѝ шанс да си върне позициите от съветско време е като възстанови СССР и неговата зона на влияние, чисто и просто. Путин изобщо не води адекватна политика по отношение на армията, а оттам не може да си позволи и да оказва натиск по модела на САЩ. Русия може да бъде световна суперсила, но просто не го прави. Индия и Бразилия са въздух под налягане.
цитирай
13. usandthem - добре, разбрахме Сащ на какво се крепи :)
31.05.2012 19:47
Кажи сега БРИКС на какво се крепи. Щото същата компания в блога на пророк захария след решението на бриксовете да се разплащата помежду си с национални валути, предвиждаха срив на долара. Четвърти месец оттогава лошите новини са тяхните валути, виж днес рублата ! "Обреченият" долар поскъпва! Мамка им империалистическа, сигурно само те имат хартия ,мастило и машини и печатат, изродите ! Пък наще не щат да печатат щото са почтенни. Или има друга причина ?! Как тъй думаеш, товарищ венцико ?!
цитирай
14. podvodni - Ще ви подхвърля една малка пеперудка М
31.05.2012 19:54
№ 7 без да иска улучи посоката по която играе БРИКС и по специално Китай и до някъде Русия.
Представете си двама души - Пешо и Гошо. Всеки един от тези двамата си сял нивицата и изкарвал за прехраната. В един момент на Пешо му хрумнала идеята да си купи тракторче за да си облекчи труда. Речено - сторено. Започнал да изкарва добра реколта. Добре, ама му оставало доста свободно време и започнал лека - полека да го домързява. Тогаз намислил да изиграе Гошо. Дал тракторчето на Гошо да работи на собствената си нивица, като в замяна на това искал половината от реколтата. Гошо приел. И започнал да бачка. Ама бачкал два пъти повече за да си плати наема. През това време Пешо решил да става консултант, просто да се намира в някакво занимание щото му омръзнало да се шляйка безцелно. Взел си компютър и по цял ден си щракал на клавиатурата. Само че започнал и много да папка и изпапкал всичките си запаси. Но му намерил решението - взел храна от Гошо, кото му дал писменни уверения, напечатани и нарисувани на компютъра, че ще му върне дълга при следващата реколта. И така ден след ден, година след година. Да ама Гошо имал 4 пъти повече деца от Пешо и за да го нахрани им съкращавал дажбите. Но децата растяли. Един ден Гошо видял че има огромно количество писмени обещания, а Пешо хич и не мисли да си върне борча. За това решил и върнал на Пешо хартииките и в замяна на това му взел тракторчето, нивицата и спрял да му дава храна. А Пешо останал сам със своят компютър.
Пичове, няма място да се радвате, защото в някои моменти 1 мотика става по-ценна и от целият Федерален резерв.
цитирай
15. vencivaleri1951 - Привет !Аз не съм казал, че сентенцията на Улянов не важи с пълна сила и за Русия
31.05.2012 20:08
usandthem написа:
http://lenta.ru/news/2012/05/31/lukoil/

Нима не си наясно, че Лукойл има сериозно американско участие? /Над 20%/, както и Лукойл участва при съдружника си в САЩ./не ми се рови за името/
Русия води според мен недалновидва политика зарад краткровременни печалби. Войните дигнаха цената на енергоносителите ирашките печелят сериозно в момента, но войната наближи границата и. Аз си мисля , янките не биха били толкова безцеремонни, ако имаше опасност руснаците да им играят подобно както във Виетнам или пък както САЩ през 80те в Авганистан. Мисля си , че това ще им излезе през носа един ден. На янките по скоро
цитирай
16. proffalion - Още малко храна за колумниския папагал alex
31.05.2012 21:30
http://www.investor.bg/novini/130/a/rystyt-v-bvp-na-sasht-za-pyrvoto-trimesechie-be-reviziran-ot-22-na-19,135290/
цитирай
17. usandthem - много се радвам когато семпъл ум обяснява семпло семплоустроения според него свят :)
31.05.2012 22:28
Тракторче, нивица, мотичка... Даже и на мен ми се изясни. Всъщност не, май съм доста тъп, ама ще питам. Хайде някой да ми обясни какво точно означава някой да да държи нечии ценни книжа. Примерно аз имам ценни книжа, които всички охотно купуват. Имам висок рейтинг, имат ми доверие, решили са че моите книжа са добра инвестиция, купуват. Не съм молил никого за това, не са ми давали пари назаем, купували са ценните ми книжа доброволно. Нито съм ги задължавал по линия , да речем на СИВ. Могли са да си купят руски ценни книжа, бразилски, или индийски, избора си е техен. Не ли ?! И сега най-важния въпрос - като как си го представят семплите умове това връщане на тези книжа ?! Като един вид - пич, виж ся, аз такова , верно купих едни неща от теб, ама , ако може да ти ги върна, пък ти таковата, да ми върнеш парите ! Пък после щи продаваме мотики, от скъпите !
Обаче една друга мисъл не ми дава мира. Кво ли ще стане, ако пък аз(условно казано, разбира се) им върна всичката стока, която съм купил и заплатил. Мани колко пари са, ама ще се затрупат от потници, къси гащи, джапанки и кукли Барби ! :)
цитирай
18. theeconomist - Здрасти usandthem!
31.05.2012 22:48
Не искам да ти обяснявам на теб,като обяснявах на венци като как така от нищо на борсата се правят пари и що е то пазар на ценни книжа.
За да те облекча /пък и назнайваш английски/ гледай сутрин по CNBS "Ейша Бузинес", и ще видиш защо,да речем кинейците купуват щатски ценни книжа,що е то вторичен пазар в да речем Хонгонг,защо има обратно изкупуване на дългове и кои са най печелившите дългови инструменти.
Пър и виж какви са обемите.
цитирай
19. proffalion - За интелектуалния стерилитет
31.05.2012 23:01
Въпреки, че предварително виждайки кой е автора на блога, знаех че ще пълен ментален мазохизъм да го чета, реших този ще е нещо по-смислено, защото той само го е пейстнал, но клакьорите му се оказаха нагледен пример за резултата от редовно безкритично поглъщане на подобни неолиберални пасквили - а именно тотална интелектуална стерилизация граничеща с пълна лоботомия.
цитирай
20. vencivaleri1951 - Много е трудно семпъл ум да обяснява на сложен такъв.
31.05.2012 23:11
Благодаря, чемеоткрехна, че са инвестиция книгите американски.Все пак тези книги си имат падеж, а и могат да се завъртят вторично. Аз понеже съм семпло момче си го обяснявам по семпъл начин. Имаш си го ти здрав, корав, но са те хванали за топките.
А сега до онзи с френското име:))) Вярно е че на борсата се правят много кинти, но вярно е че и много се губят. Тези с голите задници винаги губят и с това не съм съгласен защото съм от тях. Облигациите например по дълга ни да някои може да е великолепна финансова операция, според мен си бе пладнешки обир. Може да съм семпъл, неук и прооче, но не мисля че е редно борсови спекуланти, получили или създали изкуствено някаква информация да ебават мамата на цели държави. Никой не може да ме убеди че онези разбойници със сакралното име МУДИ/с/ месец два преди да дръпнат на долу рейтинга на янките не са знаели за какво иде реч. Има ли някаква система по която те вдигат и свалят рейтингите в отделни държави...Носят ли някаква отговорност. Ще се закълнеш ли, че са конфендициални за борсовите акули и проче...Аз лично не вярвам.
цитирай
21. usandthem - ами за това говорим, господа
31.05.2012 23:33
нека за тези неща говори Икономист, не някакъв смешник да ми обяснява как някой щял да върне някакви хартийки и да си вземе тракторчето. Разбира се, знам много добре кои са печелившите дългови инструменти. Надявам се да обърнете внимание на думата ПЕЧЕЛИВШИ. Тя би обяснила и непрекъснатия глад за американски ценни книжа. Япония например има за над 1,1 трилиона долара. Както знаете(поне икономист със сигурност знае) , японската централна банка, чийто апетит за американски облигации е твърде силен, подава заявки за американски облигации чрез големите банки на Уолстрийт, посочени от правителството като първостепенни дилъри. След това дилърите правят поръчки на аукционите на облигации.Естествено тази процедура важи и за централните банки на всички страни. Не знам , обаче , дали сте информирани, че Китай, който е вложил 1,17 трилиона долара в американски държавни ценни книжа, продължава да купува част от тях чрез първостепенните дилъри, но от юни 2011 г. този начин не е задължителен.

Документи показват, че американското министерство на финансите е предоставило на Китай директен компютърен линк до системата на аукционите, който е бил използван за пръв път за закупуване на 2-годишни облигации в края на юни 2011 г. Ако иска да продава облигации обаче, Китай трябва да мине през пазара. Чрез директното наддаване Китай предотвратява опита на банките от Уолстрийт да използват сериозното му присъствие на определен аукцион чрез повишаване на цената.

Когато някой идиот се изцепи с тежка идиотия, че Китай "щял да върне хартийките обратно", аз го наричам семпъл ум и това е далеч навътре от границата, след която почва лошото възпитание и свършва добрия тон, нищо повече. Мисля, че точно такива семпли умове с примитивни представи имат нужда от обяснение относно пазара на ценни книжа и що е то вторичен пазар.
цитирай
22. vencivaleri1951 - Поне аз не прочетох някой да говори,
01.06.2012 00:16
че Китайците ,или рашките ,или японците, или индийците, ще "хвърлят" преждевременно книгите си. Защо са ги купували тогава? По горе семплия ми ум искаше да каже, че не са толкова за оплакване БРИК след като са най големите държатели/само самураите ги няма/ на американски ценни книжа. Че американската икономика когато расте, печелят и те. Нищо повече. Иначе пак семплиями ум казва, че все пак може да има ситуация/политическа например/ при която да се хвъплят книжа на пазара с цел да поевтинеят , а и да падне доларът принудително. Тоест не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле. Има и друга ситуация со която често прибягват на Запад. Казват тези са лоши, нарушават правата на човека, военопрестъпници са и им гепват вложения и инвестиции. Естествено правят го обикновено пред беззащитни, но кой знае... Впрочем пазителю на федералния резерв и шибани и "нечестни" юани се купуват не малко, и китайски книги също....Ето и другата ситуация. Янките се гърбят и плащат масрафа в Близкия Изток. Те си знаят защо. Петролът расте вследствие войната и рашките печелят. Зарад войната никой не ще НАБУКО, а рашките и от това печелят. Зарад войната щатите продават оръжие, но и се вътрят купувайки също и пращайки жива сила. Тоест има и събиране, но има и сериозто изваждане...Пак те си знаят защо. При рашките в случая има главно събиране защото както гледам и те рекордно продават оръжие през последните години. Китайците също. Това има предвид когато говоря че държат за топките американците. Расте ли американската икономика, печелят и те, воюват американците -също печелят. Не напразно дори мавърът /Костов/ каза че трябва да се орентираме /икономически/ към страни асансьори в момента...Турция, Русия, а да забравим за /пак икономически/момент Брксел. То и Бойко след него заповтаря като папагал засиренето и франция...
цитирай
23. usandthem - венци
01.06.2012 01:28
В коментара ми 17 не визирам теб, стига си се ерчил. Да ти кажа честно, трудно ми е да ти следя мисълта. Виждаме нещата по много различен начин. Ти май взимаш желаното за съществуващо. Според теб всички условия да рухне долара са на лице, а рублата да крепне и поскъпва. Обаче не казваш защо става точно обратното. Чети руските сайтове, там ще разбереш кой събира и кой изважда. Ще ти бъде особено интересно да видиш какво оръжие и от кого купуват руснаците. Пък и какъв асансьор е русия ?! Пълна зависимост от цената на нефта и което е още по-неприятно на газа. Какви топки държат ?! Вгледай се по-внимателно ! :)Никъде в тези сайтове не видях твоя оптимизъм, напротив. А това за Вуте при китайците не работи. Поне докато американския Вуте купува повечето китайски стоки.

За китайските ценни книжа и тяхното търсене чувам от теб.Не че не ти вярвам, просто от любопитство да разбера коя е тая могъща сила, която изкупува китайски дълг, да пратиш некое линкче ? Сигурно има изявен лидер при тези покупки на юани и китайски ценни книжа. Много съм любопитен. Само да спомена , че китайското ръководство ВЪЗНАМЕРЯВА да създаде стандартизиран и унифициран облигационен пазар в рамките на 12-тата петилетка, която завършва в края на 2015 г. !
http://www.investor.bg/analizi/91/a/nereglamentiranoto-kreditirane-v-kitai-doprinasia-za-formiraneto-na-baloni,128646/
цитирай
24. podvodni - Явно великият борсов корифей никак ...
01.06.2012 01:46
Явно великият борсов корифей никак не е вдянал какво искам да кажа.
Става въпрос за папане, храна, манджа и нищо друго.
Каква е играта на Китай?
Преди всичко трябва да се има предвид че китайците са бая народ - има-няма милиард и половина. Това си е много храна. Второ - Китай почти се е превърнал във фабриката на света. Трето - осоновен дял в структурата на Китайската икономика се пада на производството и селското стопанство, докато на САЩ са услугите (цифрите).
Какво следва от това?
Китай произвежда и продава по целият свят. Предимно за долари и евро. След това използвайки същите пари, придобива дълготрайни материални активи - предприятия, заводи мини, земя, суровини. Основно земя в Африка. Китай е най-големият собственик или арендатор на земя в света извън самият Китай. Защо го правят? На дали да си строят ваканционни селища. Купват и дълг. На САЩ, от ЕС и въобще по целият свят. В ЕС и САШ това го водят инвестиция, защото в тях влизат живи пари които се използват за закърпване на бюджетни разходи, укрепване на закъсали частни банки, купуване на оръжие и внос на китайски стоки. За Китай, това е начин във време на криза да изкарат още пари от краткосрочни облигации, чрез които да продължават да купуват ДМА в световен мащаб, а дългосрочните, са инструмент за придобиване отново на ДМА от страните длъжници при невъзможност за тяхното погасяване. И така докато Китай не реши че се е обезпечил напълно с достатъчно активи и суровини за вдигане на жизненото си равнище - развитие на вътрешният си пазар. Все пак това са милиард и половина. Два пъти повече от САЩ и ЕС взети заедно. Огромен пазар, с огромен ресурс за развитие, за огромен период от време. Което от своя страна ще рече - насочване на икономиката към развитие на вътрешният за сметка на външният пазар. Докато другите се свестяват от китайският шамар и започнат да възтановяват закритите и изнесени промишлени предприятия, БРИКС става новата домината в света.
Това имах предвид с приказката за мотиката и ФЕД.
цитирай
25. theeconomist - Господа,бъркането на икономика с политика води до...
01.06.2012 08:27
революции и някакви "пролети".
Нима не разбрахте,че Русия и гравитиращите към нея не могат да бъдат сложени под общ знаменател с Америка и нейните сателити.Пък съвсем трето е Европа, а четвърто Азия.
Погледнете производствената специфика на тези посочени по-горе ареали.Не се самозалъгвай венци!Няма световна търговия без губещи.Във всяка сделка и двете страни си мислят,че печелят и за това има сделки.
Но техните виждания са конкретни към точно определен времеви период.
Стоковата борса е праволинейна.Там на 100% важи закона за търсенето и предлагането.Друг е въпроса кои борсови стоки,като физически параметри позволяват манипулативно предлагане, картелиране и свръх запасяване или обратното:Чрез изкупуване,предизвикване на дефицит.
Помисли за разликката в съхранение и трупане на злато,памук,пшеница,суров петрол,захар,какао и др.
В последните години с повишаване на цените на петрола се повишиха и цените на хранителните продукти.
Временното отстъпление на долара,подсили този негативен ефект и доведе до вторично инфлиране на доходите.
Друг сегмент на пазара са фондовите борси.Там където по думите на венци,бичат кинти спекулантите.
Гешефта там е от вече емитирани книжа или нови такива НО ...спекулациа там може да се прави само в следствие на паника при постъпила негативна информация.При позитивен тренд на пазара,спекулация не се прави.Защото възходящият тренд се базира на тенденция и доверие на инвеститора.
Вижте какво стана с акциите на Захарчо и Лицевата книга :))).
От 45$ на 28 $ за една седмица.В това няма световна конспирация.
Ей така сеа измрели и динозаврите.
Та фондовите пазари в различните региони са съвсем различни.А държавните дългови инструменти са индулгенцията на правителствата за собственото им неумение да водят уж" отречената" протекционистична политика.
Задавали ли сте си въпрос защо америка емитира толкова ценни книжа.Защо ФЕД държи толкоз ниски лихви.
Това значи,че да държиш пари в банка е загуба.
Стига толкоз.За форекса - друг път!
цитирай
26. staler - мдаа. . . . борси, морси, емисии, ...
01.06.2012 09:36
мдаа....борси,морси,емисии,трансмисии и шменти капели.....миналата нощ от камиона , паркиран пред пожарната на широкия,добре осветен сепулведа булевард,ван наис,сан фернандо валеи,лос анджелес каунти,калифорния,неизвестни юес-ситизъни,ми източили нафтата/за около 400 долара/.градчето ван наис не е гето,въпреки че по въпросния булевард неуморно бръмчат проститутки,както и борещи се с това вредно явление,органи на реда.този неприятен инцидент чудесно би могъл да се обясни с неимоверно нарастналите потребителски настроения,ръста в производството,отпушването на жилищния сектор и наи паче,силата на банките.защото там където банките са по силни и от правителствата дори,всичко рано или късно,отива на добре.
цитирай
27. usandthem - да се правят категорични прогнози за развитието на световната икономика
01.06.2012 10:54
и в частност на Китай с подобна увереност и самочувствие е претенция , която малцина световни икономисти могат да защитят и то предимно с помощта на солидно образование и огромен опит. Но дори и те рискуват често да станат смешни с грешни прогнози.Виж семплите умове не рискуват нищо, те са си смешни по дефиниция.Те не се съмняват, те знаят. Знаят не само какво става в момента, знаят и това което ще се случи. И дори не говорят метафорично и кодирано като един Нострадамус. Не - те ти казват - Китай ще завладее земните ресурси и ще дойде БРИКСовия хилядолетен райх !После навярно, след като китайската комунистическа партия е решила всички проблеми на страната, засяла цяла Африка и стиснала останалия свят за топките, ще отмени ограничаването на раждаемостта и китайците за нула време ще станат 20 милиарда. Въобще на света ще има предимно китайци, но това ще е плюс за тях, защото по това време икономиката ще е обърната към самите тях, тоест, колкото повече китайци, толкова по-голям пазар за китайски стоки ! :).Ето така семпличко обяснено и разбираемо - ставало въпрос за "папане, храна,манджа и нищо друго". Или както един култовосемпъл ум казваше на времето: "Ранътъ праи борбътъ !" :)
цитирай
28. vencivaleri1951 - Кое не разбираш:
01.06.2012 12:30
usandthem написа:
В коментара ми 17 не визирам теб, стига си се ерчил. Да ти кажа честно, трудно ми е да ти следя мисълта. Виждаме нещата по много различен начин. Ти май взимаш желаното за съществуващо. Според теб всички условия да рухне долара са на лице, а рублата да крепне и поскъпва. Обаче не казваш защо става точно обратното. Чети руските сайтове, там ще разбереш кой събира и кой изважда. Ще ти бъде особено интересно да видиш какво оръжие и от кого купуват руснаците. Пък и какъв асансьор е русия ?! Пълна зависимост от цената на нефта и което е още по-неприятно на газа. Какви топки държат ?! Вгледай се по-внимателно ! :)Никъде в тези сайтове не видях твоя оптимизъм, напротив. А това за Вуте при китайците не работи. Поне докато американския Вуте купува повечето китайски стоки.

За китайските ценни книжа и тяхното търсене чувам от теб.Не че не ти вярвам, просто от любопитство да разбера коя е тая могъща сила, която изкупува китайски дълг, да пратиш некое линкче ? Сигурно има изявен лидер при тези покупки на юани и китайски ценни книжа. Много съм любопhttp://www.investor.bg/analizi/91/a/nereglamentiranoto-kreditirane-v-kitai-doprinasia-za-formiraneto-na-baloni,128646/

Че руснаците ичат полза от покачването на цената на петрола, че да продали рекордно количество оръжие спрямо предишни години след 90те. Че с действията си янките отдлърнаха азерите например, а без тях и Ипан няма как да тръгне НАБУКО? Не малка логистична помощ оказват руснаците на НАТО в Авганистан, а се говори , че помагат чрез съветници. Не руснаците, а Китай имат сериозно отношение в банкирането например в США, както и в баланса на труда. Четох, че поне 7,8% от заетите места при янките са благодарение на китайците/обратното също е вярно/ Иначе за купуване на юани най често прибягват азиатците. Сигапур, Ю Корея, японците...Иран четох, че продава петрол също срещу китайски пари. Наченки са, но са наченки за опит да друга валута. Поне така пишат и говорят някои анализатори
цитирай
29. podvodni - Понеже в световната икономика и ...
01.06.2012 19:12
Понеже в световната икономика и финасова система, в частност и в нашите подобни е пълно с икономисти със солидно образование и опит, днешното състояние се казва криза.
цитирай
30. sistemite - Какъв дълг, бе Колеги ??... "какви отстъпления" на долара ??...какви 5 лева ?..
05.02.2013 14:15
Когато в основата - всичко е подчинено на "Американския Начин на Живот", гарантиран с "извадени пищови" - с 5-те лева нищо друго не може да се случи.
Държавните власти на САЩ не са обречена жертва на грешка, а на присъща политика, откакто Америка се е "пръкнала" - като държава. Политика, дефинирана от един единствен сериозен аргумент - Американския начин на живот. На този единствен аргумент е подченено всичко останало и във вътрешен план и във външен - заложена дефинитивно експоненциалност и експанзия. Та, нека сме наясно, че всяко управление, от тук насетне в САЩ, каквото и да е то ще бъде негодно, но не за качества на "американския долар", а за неговите КОЛИЧЕСТВА. Защо е така ? Защото има една "бариера" - граница на овладяна възможност, която като се премине, следва "засмукване" от изключително-висок финансов гравитет. В резултат на това връщане назад - няма, тъй като е необходимо все по-голамо количество "финансова тяга" (финансово гориво) за "отскубване" от клещите на подобна зона, а тази "тяга" се нуждае от реално покритие. Така, че и правителството на Обама - ще прилага мерки на "рестрикции", ограничения, и пр... данъчни тежести, но и те в края на крайщата - ще се окажат ПАЛИАТИВНИ. (облекчаване, но не излекуване). Така, че държавният им дълг не е закономерност от слабост, а от възприета и същностна политика, подчинена на основния аргумент, за който говорих по-горе. Всъщност "държавните власти", не са обречена жертва, а жертвите, (ако може така да се каже) са много други държавни власти - в много други държави. И всичките те - са външни кредитори на САЩ. Ако общото външно кредитиране на САЩ възлиза на ~ 4514 млрд. дол., то само Китай + Япония + Великобритания + ОПЕК (петролажиите) + Бразилия държат ~ 64 % от тези кредити. Знаеш ли кога ще си ги вземат....? включително и с двустранни механизми на обмен ??...Общият държавен дърг на СЪЩ винаги е имал тренд, който нараства експоненциално, въпреки че отделни кабинети (стопани на Белия дом) през годините са целяли и постигали резултати по "озаптяването" му. Я, виж статистиката им ?
Динамика на изменението (нарастването) на държавния дълг на САЩ Президент Партия Президентстване в години Увеличение - Отношение в % на дълга към БВП на страната
Джими Картър Демократ 33,3 %
Роналд Рейгън Републиканец 52,6 %
Джордж Буш старши Републиканец 65,9 %
Бил Клинтън Демократ 57,7 %
Джордж Уокър Буш Републиканец 70,2 %
Забелязва ли се, че демократите свалят % на дълг спряма БВП, а републиканците то "трупат". Трупат - в резултат на политика на външна експанзия, и не само...В момента, обаче този % е толкова голям, че и дори и Господ, като ДЕМОКРАТ да си изберат американците - не могат да "свалят" този дефицит. Ще са необходими неимоверни рестрикции във вътрешен план..ама, американците ще се навият ли на това (а, къде ще отиде-начина на живот, а ?). Ще са необходими данъчни тежнения ?.... ама богатите и средни американци ще се навият ли на това (а, къде ще отлети -начина на живот, а ?) ?. Какъвто и демократ - да си ще се принудиш да отстъпиш на натиска на републиканците, (поради невъзможност и ниска ефективност на първите две) да хвърлиш пак и отново едно "око" навън - към нови „външни” ресурси. Външни ресурси, които са крайно- апетитни ? Пък и можеш да си го позволиш, в края на крайщата - я, колко от бюджета отива за милитарни цели, („пищови”), а ? ....американците ще се навият ли на това ? ( в името на начина на живот ?) Е, ... ще се навият - този път, щото друго не остана !! Виж, какво се говори (и пише) : Главният ревизор на САЩ Дейвид Уокър -„Ясно е за всеки, който си е направил труда да помисли, че икономика, която харчи повече, отколкото произвежда, е в упадък… (собств.ред.- обаче ?...)...Бил Бонър, автор на нашумялата книга „Империя на дълга”. ..Една нация купува неща, които не може да си позволи и от които няма нужда, с пари които няма.....че през последните 50-60 години, американците, при около 20% дял от световния брутен продукт, си позволяваха да харчат двойно повече. Откъде взимаха парите ли? Ами нали се сещате – назаем… От целия свят. Как ли? И това е близко до ума – като наложиха по имперски на света собствената си валута – долара ".....(собст.ред. обаче със силата на какво ?)... .Питър Шиф, президент на „Euro Pacific Capital” заявява по този повод: „Барак Обама често говори пред американски аудитории за жертви (включително и в речта по повод встъпването си като президент)… Само че това, за което говори той всъщност, е че другите страни, финансиращи голяма част от американския държавен дълг, преди всичко – Китай, Япония и Саудитска Арабия, са длъжни да бъдат готови „да се принесат в жертва”..... Валентин ФЪРТУНОВ : " А дали всъщност американският данъкоплатец е този, който в момента спасява оялите се от бонуси американски банки и нерентабилното производство на американските автомобилостроители? Едва ли, ще кажете вие и ще сте напълно прави. Цялата изложена дотук схема на благоденствието на Съединените американски щати в последните 5 – 6 десетилетия се гради, както вече установихме, като минимум наполовина на изсмуквания чрез долара и дълговите инструменти световен продукт, например на милионите работници от вътрешен Китай, които все още преживяват с по-малко от два долара на ден".... Та,.... такива "ми-ти", работи приятели ?! Поздрави !

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2425621
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930