Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.02.2017 17:54 - Накъде без Путин
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 6474 Коментари: 11 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не съм единствения, който кълне родните медии заради необективността им и елементарната некадърност на много от писачите, които иначе са с гигантско самочувствие. Но както и да е.

По-долу ще направя кратък обзор на по-значимите международни събития, които се случиха през последните седмици.

Русия

Прави ми впечатление колко внимание родните писачи отделят на Русия. В медиите попадат не само международни новини, свързани с Русия, но бг-журналята копи-пействат дори вътрешни новини, които касаят самите руснаци, но по никакъв начин не влияят на българския читател. Някъде се запалил завод, някъде се случила пътна катастрофа, в някой град се повредило парното. Дори и за такива неща пишат в родните медии.

Еми явно родната ни "европейска" реалност е много скучна, та се налага да се взимат теми от Москва, все пак там живота се развива доста по-динамично отколкото в нашата селско-чалгаджийска действителност. Естествено, родните журналя с внимание следят и всяка дума, която каже Путин. Чудя се дали Бойко не ревнува от него, тъй като ако тръгнем да броим количеството български статии, посветени на двамата, подозирам, че руския президент ще се окаже по-цитиран. 

Да не говорим за руската ракетна отбрана. Българските писачи изключително внимателно следят всичко случващо се в тази сфера. Преди известно време например писаха за противоракетната защита на Москва и (вероятно) със съжаление отбелязваха, че руската столица е много добре защитена.

Дали този интерес към руското ракетостроене е предизвикан от осъзнаването, че България, бидейки включена в натовската военна машина, може при евентуален конфликт също да се окаже в обсега на руските ракетни системи? Всъщност този страх преследва мнозина аналноинтегрирани псевдо-журналисти в Европа.

А факта, че по руските граници се струпват все повече натовски военни и се разширява щатската противоракетна система в Европа, не добавя оптимизъм. Поне засега количеството американски военни и танкове край руските граници не е застрашително голямо и Вашингтон просто провокира Москва, едновременно вдъхвайки на европейските си ратаи чувството за защитеност и единство.  

При това щатските и европейски политици нагло и лицемерно заявяват, че те трупат войски по границите и провокират Москва с цел да се защитят от нея. Само дето именно те заплашват Русия, а не обратното. Или европейците и щатските им господари действат по принципа "най-добрата защита е нападението"? Това е все едно Путин да прати военен контингент на мексиканската граница и да каже, че това е с цел защита от агресията на САЩ. И как тогава биха реагирали американците?

Що се отнася до противоракетната защита на американците, които те оформят в обръч около Русия (и обясняват на наивния и прост русофобски читател, че Вашингтон се защитава от несъществуващите ирански ракети), целта ѝ е да може да нанесат безнаказан ядрен удар по Русия и да не ѝ дадат възможност да нанесе ответен удар по американския континент и Западна Европа.

В Кремъл обаче не седят балами и по този въпрос се взимат съответните мерки. Родните журналя осъзнават това и изпитват лек вътрешен еврогейски дискомфорт.  

Украинската криза

В събота се появи добрата новина, че вече официално в Русия се признават паспортите и други документи на ДНР и ЛНР. Всъщност с паспортите на двете непризнати републики и преди можеше да се влезе на руска територия, но въпроса не бе оформен юридически. Сега всичко е оформено официално. Естествено, новината не можеше да премине незабелязано за украинските власти и "патриоти" и те веднага започнаха да скимтят и да се оплакват, че Москва нарушава минските съглашения.

Последното е доста странен аргумент, тъй като от Киев постоянно заявяват, че няма да изпълняват Минск-2 и заплашват да излязат от него. Между другото украинската страна дори не изпълни първата точка от мирния договор, който гласеше, че тежкото въоръжение трябва да се изтегли от зоната на бойните действия. На практика става точно обратното – украинското тежко въоръжение си стои на мястото и продължава всекидневно да обстрелва както предградията на Донецк, така и позициите на опълчението. Съответно опълчението отговаря на огъня и се получава затворен кръг.

От Кремъл действат хитро и оставиха клауза, според която признанието на паспортите на ЛДНР остава в сила докато не бъдат изпълнени условията на Минск-2. Порошенко не иска и няма интерес да изпълнява тези условия (ако го направи, това ще е катастрофа за сегашната киевска власт), така че и Кремъл няма да отмени решението си. С този ход руснаците също така дадоха и сигнал на Киев и господарите му, че търпението на Москва не е безгранично. Да видим дали сигналът е бил разбран правилно.  

Всъщност макар в Европа дежурно да повтарят, че Минск-2 няма алтернативи, ситуацията в Донбас в момента се намира в задънена улица. Пък и целта на минските съглашения бе да спаси украинската армия от нови поражения, а не да намери решение, което да прекрати украинската криза.

Украинската армия не може да победи с военни средства (евентуално настъпление би могло да доведе до поредното тежко поражение и да довърши украинската армия) затова просто продължава да обстрелва ДНР и ЛНР с цел провокации, а Москва няма инструменти, с които да накара Киев да спре да стреля и да започне преговори. Всъщност и самите ДНР и ЛНР нямат достатъчно сили и ресурси, за да преминат в настъпление. САЩ също не могат да постигнат целите си в Източна Украйна, съответно ситуацията не може да се измести нито в едната посока, нито в другата. Освен това стратегията на Тръмп по Украйна и Сирия още не е напълно ясна, пък и конкурентите му се стремят с всички сили да запазят войнствения курс на САЩ и да не позволят на новия президент да намери компромис с Русия.

Тези дни в Донецк имаше масов протест срещу необективността на международните наблюдатели от OSCE, които си затварят очите за престъпленията на украинската армия. Някои от местните жители се оплакват и от това, че след като някое място бъде посетено от наблюдателите, украинската артилерия започва да го обстрелва, при това доста точно. Опълченците също многократно се оплакваха, че когато OSCE посещават позициите им, огънят на украинската армия след това изведнъж става подозрително точен.

За това, че западните медии (както и българските) игнорират всекидневните обстрели от страна на украинската армия, които водят до разрушения и жертви сред мирното население, даже няма нужда да обяснявам. Западните медии отдавна се превърнаха в средство за пропаганда, което няма нищо общо с истинската журналистика. Уж света толкова се е глобализирал, навсякъде има камери и интернет, а хората практически не знаят какво се случва на съседната улица. А уж живеем във века на информацията...

В Киев в момента отново залъха на революция. 3 години след тъй наречената "революция на достойнството" страната, която уж се движеше към светло европейско бъдеще, затъна в безкраен кошмар. Икономиката е разрушена, на част от територията се води гражданска война, корупцията и беззаконието процъфтяват. А колко хубаво започваше всичко – тълпата на площада в Киев наивно вярваше, че ще им раздадат визи и пари и всички ще избягат на работа в Европа. Е, революцията се случи, но вместо да донесе жадуваните блага, тя погреба светлата европейска мечта. Визи украинците скоро няма да видят, както и европейски живот. Европейски сметки за ток получиха, но еврозаплати – не.

Конкурентите на Порошенко в момента се опитват да съберат достатъчно хора в центъра на украинската столица и ако не да го свалят от власт, то поне се надяват да го направят по-сговорчив. Ресурсите в страната намаляват и с всеки изминал ден остава все по-малко за крадене. Президента Порошенко успя вече да елиминира един от конкурентите си, олигарха и бивш губернатор на Днепропетровск Игор Коломойски, сега наред е олигарха Ринат Ахметов.

Блокадата на въглищата от Донбас, което е главна тема в страната в момента, е част именно от тази борба между украинските олигарси и няма нищо общо с "патриотичните" лозунги, които обявяват активистите, блокиращи жп линиите. Конкурентите на Порошенко се опитват по този начин да разклатят властта на шоколадвовия олигарх-президент, пък било то и с цената на енегийна криза в страната. Съдбата на Украйна отдавна не вълнува елита ѝ, така че още една катастрофа няма да промени нищо.

НАТО 

Още едно нещо, което би трябвало да зарадва аналноинтегрираната и русофобска част от електората, е известието, че в българското небе ще патрулират и италиански изтребители. Същите ще правят компания на американските самолети, които отдавна щъкат покрай черноморските граници на Русия.

Колкото и да е странно, някои изпитват гордост от факта, че в небето им кръжат чужди военни самолети. И едновременно твърдят, че страната им е "независима"...

Мда, гейпаради и натовски бази – всичко, което е нужно за истинската демокрация! 

           



Гласувай:
12



1. bojinkata - Много хубава статия! Има едно обаче ...
23.02.2017 20:05
Много хубава статия! Има едно обаче НО - РФ не е използвала досега нито един от лостовете, с които да принуди Киев да бъде по-сговорчив! Това не е само мое мнение, а и на други наблюдатели. Да не говорим, че Путин още търпи Сурков, който се договаря с киевската хунта по неговите си дела и не го интересува какво става в Донбас. Въобще играе предателска роля. Той и бившия посланик, който Путин също търпя с години, са едни от виновниците за ставащото в Украйна. Вярно, че това спомогна за връщането на Крим, но Донбас бе просто зарязан от Путин/след разговора с швейцарския счетоводител/? Подкрепата за тези републики е през тясно сито! Сега един руски депутат обеща по-голяма подкрепа, ама .....
цитирай
2. worldissue - Не, не бих казал, че тук има някакво ...
23.02.2017 21:05
Не, не бих казал, че тук има някакво предателство. Що се отнася до Сурков, то той кой знае какви задкулисни договорки не може да прави. Все пак той действа в определени рамки, които поставя ръководството, съответно той трябва да действа по план. ДНР и ЛНР също не са оставени на произвола на съдбата. Помощта от страна на Москва също е доста сериозна – храни, медикаменти, строителни материали, транспорт, медицинско оборудване и т.н. Също така опълчението винаги е добре снабдено със снаряди и боеприпаси, които също не се появяват от нищото. Пък и никой няма намерение да сдава двете републики (освен ако не се появи втори Елцин, но това е много малко вероятно). В момента Москва отделя сериозни ресурси и на сирийското направление, така че някакви резки и решителни действия засега няма как да видим в Украйна. Общо взето, Москва действа според ситуацията и засега се справя достатъчно успешно. Предстои да видим какво ще предприеме Тръмп в Украйна – това ще определи и следващите ходове на Кремъл.
цитирай
3. bojinkata - За Сурков писаха, че е бил против ...
23.02.2017 21:52
За Сурков писаха, че е бил против присъединяването на Крим /връщането/, после го отрекоха. Не му е чиста работата на този чеченец, пък за посланикъа да не говорим! Така например защо не влязоха в Мариупол?! Урките от страх го бяха изпразнили, армия и администрация се бяха изнесли, но тогава някой заповяда на опълчението да спре. Минск! По-нататък е ясно какво стана. С взет Мариупол, се стигаше сухопътно до Крим. И тогава нямаше да има нужда от мостове, тоци, водата и тн. Както и да е, да видим по-нататък как ще се развият нещата. Тактиката на Путин печели, но Донбас даде много излишни жертви! От друга страна по-свестен от него няма на политическата сцена!
цитирай
4. worldissue - ем, то из високите кабинети в Москва ...
24.02.2017 01:01
ем, то из високите кабинети в Москва е пълно с такива мътни фигури, все пак руския политически елит не е еднороден. Но засега поне страната криво-ляво върви в правилната посока, въпреки тези хора. А относно Донбас - всичко случващо се там е закономерен резултат от последните 30 години. Ако събитията през 1991-а се бяха развили по друг начин, то и в Донбас събитията щяха да тръгнат в друга посока, но няма как да върнем лентата назад. Историята си следва своята пътека.
цитирай
5. bojinkata - Съгласен!
24.02.2017 09:36
Съгласен!
цитирай
6. apostapostoloff - Ще заменим гей- парадите с водка, а
24.02.2017 14:05
базите на НАТО с руски и ще станем истинска демокрация. Нъл тьй?
цитирай
7. worldissue - Някъде в текста да съм казал да за...
24.02.2017 15:12
Някъде в текста да съм казал да заменяме едните бази с други? Пък и Русия досега не е изявявала желание да строи тук бази. Ако пък трябва да избирам между гейпарадите и водката, избирам второто.
цитирай
8. planinitenabulgaria - =
24.02.2017 16:07
=
цитирай
9. planinitenabulgaria - Страхотен постинг,
24.02.2017 16:10
ето и музикалният му превод:
https://www.youtube/watch?v=gksVOxZX8u4
цитирай
10. planinitenabulgaria - Страхотен постинг,
24.02.2017 16:11
ето и музикалният му превод:
https://www.youtube/watch?v=gksVOxZX8u4
цитирай
11. get - Стишок : (про водку)?
21.03.2018 00:12
worldissue написа:
Някъде в текста да съм казал да заменяме едните бази с други? Пък и Русия досега не е изявявала желание да строи тук бази. Ако пък трябва да избирам между гейпарадите и водката, избирам второто.


Стишок : (про водку)
было три, а стало пять - всё равно берём опять!
даже если будет восемь - всё равно мы пить не бросим!
передайте Ильичу - нам и десять по плечу,
ну а если будет больше - то получится как в Польше!
ну, а если - двадцать пять - Зимний снова будем брать!

- Сталин - самы великий русский патриот - а Путин его пророк ... Аллах акбар!
П.П.
За неразбралите, второто допълнение е в контекста - на задълбочения авторски анализ: "за "базите".

В заключение един въпрос ЗА проверка на ЕНТЕЛЕГЕНТНОСТА?
- Има една категория хора(по мислене не-българе) - които по време на Османската империя, народа български ги зовеше ПОТУРНАЦИ ... след идването в България на Руската империя ... тогава и досега - как следва да назоваваме тоз вид хора ... навярно хаджи Йованчо Пенчовци или ... ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216343
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031