Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 19:29 - Кризите на капитализма 2
Автор: alexalexalex Категория: Тя и той   
Прочетен: 2607 Коментари: 12 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Захвана се една дискусийка, която задължително трябва да бъде продължена. Първо - защото засега се води с нормален тон и , второ, защото повдига едни основополагащи за битието ни въпроси.

Не ми се щеше да отиваме към нивото, което се опитва да захване една блогърка, дето не и става ясно , че след всяка криза човечеството прави огромен скок напред. Ако развитието не и харесва - мога да и препоръчам да се върне към пещерния начин на живот :)
Защото и телевизията е част от развитието, и електричеството, и мобилните комунакации, и интернет и т.н.
Подсказвам още един "аргумент" на блогърката - с пускане на масовото електричество е станало възможно работния ден да се удължи (преди това се е работело от изгрев до залез), демек и това благо е направено да се мъчат работниците от гадните капиталисти :)

Относно анонимния фен на световната конспирация : сори, нито един от аргументите не е сериозен.
Да, по времето на Сталин Съветска Русия прави чудовищни скокове напред - става номер 1 в света по производство на електричество, на стомана и т.н. 
НО С ЦЕНАТА НА РОБСКИЯ ТРУД НА РОБИТЕ В ГУЛАГ!
След като режимът "омеква" социализмът тръгва към неизбежния си фалит :)

Ран, но някакъв начин това, което обясняваш наподобява истината, но подобието  още не е истина :)
Когато казваш "корпорации" все пак трябва да имаш предвид, че в голямата си част това са публични дружества, търгувани на борсата, често със стотици хиляди акционери, понякога и милиони :)
И ако цената на акциите  расте - печелят всички. За да бъдат стимулирани служителите, много често бонусите са под формата на акции.

Сега около днешната криза - трябва да отбележа, че тя е многоаспектна и основно се състои от няколко компонента:
1. Американски токсични облигации.
2. Екзотичните деривати.
3. "Свръхсоциалните" държавни помощи в страните от Южната част на Европа.

Това, че тези три вълни се съчетаха - еми на, ето ви Перфектна буря (ако сте гледали филма с Клуни, ще се сетите).
И когато разглеждаме кризата като единен процес стават глупости.
Демек пръкват се едни старозаветни апокалиптици и "майка плаче" (в блог.бг такива има поне 20).


Съгласен съм, че всеки може да има мнение по всеки въпрос.
И че може да има фенове на световната конспирация. Или на каквото и да било друго :)

Но с лафове от рода на : "ти не знаеш световната тайна", "социализмът беше експеримент на световния империализъм", "всичко, което се случва е заради масони, юдеи и кой ли още не" ситуацията става леко малоумна.
Или тежко малоумна.

По-скоро - второто.

п.с. Мило бе! Пфу!
И трюфели да донесеш :)






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ran - Алекс, това което обяснявам
21.09.2012 21:05
няма претенции за истина, а само за противоположни на този блог аргументи, та белким потръгне истинския разговор за истинската криза. Очевидно това няма как да стане след този бисер:

"Когато казваш "корпорации" все пак трябва да имаш предвид, че в голямата си част това са публични дружества, търгувани на борсата, често със стотици хиляди акционери, понякога и милиони :)
И ако цената на акциите расте - печелят всички. За да бъдат стимулирани служителите, много често бонусите са под формата на акции."

Защото трябва да имаш предвид, че когато започне поредния балон, страдат само акционерите, а служителите продават незаконно бонусите си (Енрон).
Да казвам ли, че случаят Енрон не е единичен и че го давам само като пример за тенденцията?
Много моля да не ми се обяснява що е корпорация, а да си изясниш (за себе си, не за мен) защо съвременните корпорации изкривяват пазара и има ли останал някакъв механизъм, който да им противодейства.
И, кажи на милото, че трюфелите не се ядат от свине. Те само ги намират.
цитирай
2. alexalexalex - ran
21.09.2012 21:30
е, аз мога да посоча още 50 примера, като Енрон.
Останалите около 2 000 000 кво ги правим?

Тъпи копелета има навсякъде, не може от това да се правят изводи.
все едно като някой рус, висок 183 см, да кара пиян и да бутне (да не дава Господ) човек и да обобщим, че всички блондини са убийци.

факт е, че има и такива неща. както е факт, че се търсят (досега не са намерени де) механизми за някакъв вид регулации, които да минимализират този род идиотия.

но недей поради тези изкривявания да обябяваш свободния пазар за умиращ де, това ми е посланието.

а милото за трюфелите знае, ама.. пфу е, че я няма няколко дни :)
цитирай
3. ran - май не го казах ясно
21.09.2012 22:46
твоите 50 и моите 10-15 изкривяват пазара на останалите 2 000 000.
просто защото са най-големите и определят правилата, нали.
Или нещо бъркам?
цитирай
4. alexalexalex - ran
21.09.2012 22:58
не ми се рови сега, ама все си мисля, че най-големите са други :)

Виж Ейпъл (с най-голяма капитализация), Майкрософт, Мерцедес, Тотал Оил и въобще всички "сини чипове".

По съм склонен да вярвам, че тези определят правилата, а не фалиралите Енрон, Лимоните и т.н. Ако онези определяха правилата - нямаше да фалират, не ли? :)))

Хайде, светът на корпорациите не е само Холивуд, стегни се :)
Апропо, филмът "Хакери" е правен срещу Бил Гейтс. А аз против този човек нямам какво да кажа. И в момента му ползвам продуктите и съм доволен :))))

тук бъркаш, да ме прощаваш :)
цитирай
5. dinkov - Динков
22.09.2012 00:12
Големите корпорации(които в съвременния си вид са най-често многонационални)винаги ще се стремят да монополизират пазара без значение на какво равнище.След това те ще диктуват цени с цел максимална печалба. Справка: - картела на горивата в България (разбира се който няма как да бъде доказан, имам постинг на тази тема "Високи цени на горивата.Някой от причините…"Ако на някой му е интересно може да го прочете).Тяхната цел винаги ще бъде максимална печалба. Елементарно. Нали техните акционери искат дивиденти и висока продажна цена на акциите си. По този начин се изкривява пазара, затова съвършен пазар няма. Но тук идва ролята на държавата. Не да спомага за монополизиране на пазара от корпорациите които са най-вече чужди и с изнасянето на печалбата от страната в която са се настанили намаляват паричната маса на тази страна, обедняват местното население, а обогатяват акционерите си, а да се борят със законодателни средства да ги ограничат. По този начин ще запазят националните малки и средни предприятия които създават най-много работни места, печалбата остава в страната и работи за националната икономика, хората като имат работа ще имат и пари с които ще потребяват, ще се поддържа стабилно вътрешно потребление, което ще омекоти всяка една криза. Справка: - Германия.И там корпорациите се стремят да монополизират пазара,но самата държава има много стабилно антидъмпингово и антимонополно законодателство. Това е една от причините в Германия да има средна класа и световната криза да е много по-мека.
В България пазара е тотално монополизиран. Малките и средни предприятия де капитализирани и разорени. Обявяват несъстоятелност и пращат хората на бюрото по труда. Населението става неплатежоспособно. Вътрешното потребление тотално свито.Чуждите вериги изнасят печалбата, намаляват паричната маса която циркулира в обръщение и страната бавно но сигурно се де капитализира. Дано устискат "Валутния борд". От такава криза трудно се излиза. По-лошо от държавния монополизъм е частния!
Ицко
цитирай
6. анонимен - До автора на поста
22.09.2012 00:50
Уважаеми, силно грешиш във всичките си предположения изказани до сега. Това състояние е напълно естествено, при положение, че виждаш фасадата такава каквато се моделира. Разбира се, понятие си нямаш какво става във вътрешността на "къщата" и още по-малко за вида на основите, стопанинът на самата сграда, неговите методи и причини за управление на собствеността.
Пак казвам, кризите и технологичният напредък са стриктно контролирани и планирани действия. Същото се отнасяше за социализма, но както споменах, за момент излезе извън контрол. Всички по някога правим грешки, но важното е да умееш да извлечеш полза от тях. Загубата и грешката винаги носят и съответната печалба.
Съвсем и не очаквам, а и не съм и очаквал, ти и останалите като теб, да повярвате в нещо което не е официална тиражирана информация. Но това по никакъв начин не отменя неговото съществуване.
Това е последният ми коментар, защото времето изтече. Все пак съм длъжен да призная и благодаря за възможността да се осъществи един експеримент. Надявам се да ме извиниш, че използвах твоят профил за провеждане на този експеримент, но ако това ще те успокои, ще ти призная, че не си единственият поставен в подобна ситуация.
Още веднъж, извинявай за неудобството и всичко най-добро.
цитирай
7. vmir - Ще кажа само, че за мен понятията "капитализъм", "комунизъм" и "социализъм" са остарели и подвеждащи.
22.09.2012 08:24
Алекс, свалям ти шапка за просветителския ентусиазъм, но няма как да наложиш ниво над обясненията с конспирации. Абе, няма шанс за разбиране с онези, за които конспирацията, все едно световна или махаленска, е абсолютния връх на човешкото познание, светая-светих на социалните постижения и фанатична убеденост в достигането на свръхсетивна прозорливост. Неслучайно е казано, че с глупак не се спори. Много ти е хубава и актуална темата, много неща има тепърва да се казват у нас по нея, но с този разпространен бъг в познавателните прийоми на опонентите ти, скоро едва ли ще се справиш. Успех в благородното начинание, все пак.
цитирай
8. kamosutrov - Ран, каза че е лично. Извинявай, но говориш общи приказки.
22.09.2012 09:20
Аз съм свикнал да мисля в други категории. Категории, които подлежат на измерване. В този аспект на мисли ще те помоля да дадеш данни:
1.Как изключенията влияят на правилата. Т.е. Как изкривяват пазара.
2.Има ли съдебни решения и наложени санкции по белия свят за монополно положение на пазара.
3.Какви са присъдите за умишлен фалит в основните страни, които визираш. Има ли влезли в сила присъди.
4.Имаш ли данни за движението на цените на акциите на компании /корпорации/, които са уличени в мошеничество.
Когато се дискутира по тема, добре е да се прилагат и аргументи.
ЗАБЕЛЕЖКА: Дискавъри и Нешънъл джиографик не са добри източници на информация.
ОЩЕ ЕДНА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако си против някои практики, предложи решения. Примерно, аз предлагам, българска фирма, която е уличена в производство на вредна, фалшифицирана, замърсена или /избери си жестоко нарушение/, не да бъде санкционирана с пари, а да бъде затворена. А на собствениците и да бъде забранено да упражняват този бизнес.
цитирай
9. kamosutrov - Апропо! Браво на българския съд! Брависимо!
22.09.2012 09:24
Това, което в Германия е престъпление, в България не е. Не нов Висш Съдебен Съвет да си изберат, Два съвета да изберат, цялата съдебна система е заразена и вредна. Цялата правосъдна система е компроментирана.
Аз не искам с мои пари от данъци, тя да бъде хранена.
цитирай
10. kostadin - Капитализма е най - прекрасният ...
22.09.2012 15:51
Капитализма е най - прекрасният строй .Той щени върне към природатат. е. към пещерите на първобитните хора От там до рая има още съвсем малко.
Казват ,че сам човек и за клозета не го бива.Та представете си, когато най- величавият капиталист остане сам ,какво ще стане
цитирай
11. vmir - 10. kostadin
22.09.2012 16:32
kostadin написа:
Капитализма е най - прекрасният строй .Той щени върне към природатат. е. към пещерите на първобитните хора От там до рая има още съвсем малко.
Казват ,че сам човек и за клозета не го бива.Та представете си, когато най- величавият капиталист остане сам ,какво ще стане


Когато потребителите намалеят под някакъм минимум, капиталистът банкрутира. Ето до какво малоумие довеждат човека комунистическите простотии. Ако не си схванал нищо от това, нормално е.
цитирай
12. kostadin - Когато един народ, пък и населен...
24.09.2012 11:55
Когато един народ ,пък и населението по целият свят е подложено на геноцид -няма как да не познаваш враговете на човечеството .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2416653
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031