Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2012 07:40 - Няколко думи за данъка върху депозитите
Автор: alexalexalex Категория: Тя и той   
Прочетен: 2515 Коментари: 10 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Понеже вече много икономически мислители се изказаха , та да си кажа и аз.
Мога да кажа поне 30 причини защо не трябва да го има и поне още толкова защо да го има.
Нито е толкова страшно,нито е някакъв удар срещу бедните, както се изказа Станишев :)
Ако това вдигне потреблението - супер.
И със сигурност ще го вдигне.
Опасност за банковата система не просто няма, ами няма никаква.
Опасност "да изтекат" парите в чужбина - хептен няма : само таксите за банкови транзакции са по-големи от тези проценти.
Не коментирам даже какви ще са разходите за отваряне на банкови сметки по чужбинско, нито как ще оперираш с парите - даже и да е с електронно банкиране, пак ще е скъпо и ще е зор.

Малък проблем виждам само при отчитането, но все си мисля, че може да се централизира и да не ни разхождат като камили да вадим бележки.

Изобщо идеята , че банков влог може да се разглежда като инвестиция може да хрумне само на човек, който няма елементарни понятия по икономика.

Лихвите по депозитите падат и ще продължат да падат, защото банковата ни система (за щастие) е свръхликвидна. Проблемът е, че няма читави кредитоискатели - тези, които искат  не стават за нищо, а тези, които стават - не искат кредити при тези лихви.
За да "отлепи" икономиката лихвите по кредитите не трябва да са над 5 %.

Въобще - дълга тема.
Засега повече съм "ЗА" отколкото "ПРОТИВ".
Ако остане време през уикенда - ще допълня с аргументи.


п.с. Мило!





Гласувай:
9



1. vmir - Не е за вярване колко лъжи и глупости се изприказваха на други места по въпроса.
11.10.2012 08:34
Някои даже се заплетоха като пилета в кълчища и странното е, че като че ли се гордеят от това си състояние. Гордостта у нас вече е в това да наприказваш колкото се може повече взаимно отричащи се твърдения.

Няма как да не знаеш, че печалбата на банките не идва толкова от високите лихви, колкото от разликата им за кредити и депозити, а политиката им на високи лихви в икономика като нашата предпазва монополите от конкуренцията на средния и малък бизнес.

И тъй като в икономиката обикновено може да се изброяват много "за" и "против", както и да се търдят неща, които са верни до един момент, а след него стават неверни, добре би било всезнайковците да знаят, че цели в икономиката не се постигат с прочетени в гугъла твърдения. Докато не се научат да степенуват нещата по важност, всезнайковците винаги ще пропускат фундаменталните фактори и ще ги подменят с третостепенни, петостепенни и т.н. а това е много печална родна картинка, която не говори никак обнадеждаващо за бъдещето на страната ни.
цитирай
2. momchil - Как така данък ще вдигне потребл...
11.10.2012 20:03
Как така данък ще вдигне потреблението? Що за идиотска теза. Ами тогава да бръкнат в банковите ни сметки да ни вземат половината пари и потреблението ще рипне до небето. Доходите ще скочат, ще забогатеем и никой няма да се сърди, че са му гепили спестяванията. Абе хора мислитге ли изобщо?
цитирай
3. анонимен - Малоумията които се творят и всл...
11.10.2012 22:30
Малоумията които се творят и вследствие се подкрепят с още по-големи малоумия от "специалистите икономисти", включително и блогера Аллекс, са продукт само и единствено на икономическата система.
Когато реалното производство е заместено от монетарна политика, данъчна събираемост и "банкова стабилност" нещата отиват съвсем на зле.
Пример САЩ и ЕС.
Лошото е, че нашата държава върви по същият път.
цитирай
4. vmir - 2. momchil,
12.10.2012 08:02
momchil написа:
Как така данък ще вдигне потреблението? Що за идиотска теза. Ами тогава да бръкнат в банковите ни сметки да ни вземат половината пари и потреблението ще рипне до небето. Доходите ще скочат, ще забогатеем и никой няма да се сърди, че са му гепили спестяванията. Абе хора мислитге ли изобщо?


Много си повтарял, малко си наблюдавал. Ще ти отговоря на въпроса: Ами представи си, че освен всезнайковци, има и такива хора, които ще спестяват по-малко, ако доходността на депозитите им падне. Логически това означава, че ще купуват повече. Да беше забелязал поне кахъренията за "спестовността" на българина, преди да си въобразяваш, че само ти можеш да мислиш. Хайде сега върви да носиш вода от 9 дерета, за се забрави какво си питал.
цитирай
5. vmir - 3. анонимен - Малоумията които се творят и всл...
12.10.2012 08:07
анонимен написа:
Малоумията които се творят и вследствие се подкрепят с още по-големи малоумия от "специалистите икономисти", включително и блогера Аллекс, са продукт само и единствено на икономическата система.
Когато реалното производство е заместено от монетарна политика, данъчна събираемост и "банкова стабилност" нещата отиват съвсем на зле.
Пример САЩ и ЕС.
Лошото е, че нашата държава върви по същият път.


А какво ще кажеш за идеята да беше отговорил на елементарния въпрос в коментара над твоя, преди да се изказваш като шеф на Световната Банка?
цитирай
6. kass - vmir
12.10.2012 12:11
Много си повтарял, малко си наблюдавал. Ще ти отговоря на въпроса: Ами представи си, че освен всезнайковци, има и такива хора, които ще спестяват по-малко, ако доходността на депозитите им падне. Логически това означава, че ще купуват повече.
***
В никакъв случай не мога да се съглася, че с данъци и налози се стимулира покупателната активност на хората. Да печелиш от лихви е възможно само ако няма инфлация, която да стопява покупателната стойност на парите ти, а такава има. Нека вземем следният пример: Влагаш пари на депозит за детето си, което след, примерно 5 или 10 години, то да ползва както си реши... какво става с въпросните пари и тяхната покупателна стойност за тези 5 или 10 години??? Нима дтенцето е станало неизмеримо богато или пък с парите може да си купи повече неща??? Едва ли... Когато човек ползва парите си за търговия, той своевременно ще коригира цените на стоките си спрямо инфлацията и икономическата обстановка, когато ги "върже" в депозит това не би могъл да стори и накрая може да се окаже, че лихвата изостава спрямо инфлацията и дефакто губи, вместо да печели, поради тази причина банките имат клауза в договорите си, с която си запазват правото да променят условията при отпускане на кредити, тъй като парите които са отпуснали днес за 20 години, може да се окажат нищо за получаване след периода, особено ако има тежки сътресения като хипер-инфлация и др. И в крайна сметка - ако ще облагаме депозитите с лихви, трябва ли да облагаме и застраховките, при тях също се начисляват лихви???
цитирай
7. vmir - 6. kass,
12.10.2012 14:58
Привет, Касс!
Не съм се съмнявал, че ще си на прав път в разбирането на тези несложни въпроси, защото си разумна, ходиш по земята без чужда помощ и не се съмнявам, че не би се възползвала от обстоятелствата, да се правиш на каквато не си. Защото знам, че не си учила икономика и мениджмънт, и въпреки това имаш смелостта да ръководиш бизнеса си лице в лице с пазара, въпреки деформирането му от типове, които се пишат икономисти и бизнесмени не, защото разбират нещо от тези материи, а защото са някъде на партийно-идеологическа хранилка и им плащат да създават объркване и смут наоколо.

Същия партиен търмък, който преди 2 години ти говореше заради малкия ти бизнес с идеята, че е самият Господ Бог от небесата, а сега се пише в блога “Икономиста” няма как да стигне до твоите интуитивни прозрения, и неслучайно за него “бизнес” e да си влагаш заплащането за мръсните идеологически поръчки и далавери на влог и да се изживява каго господар на всеки, който тегли заем, за да инвестира парите от него.

Не помня дали съм ти казвал, но имам сертификати от щатски университет по пари и банково дело, финанси, бизнес планиране, стратегии и други подобни, затова, когато идвам в Пловдив, или ти в София, искам да се срещнем да се видим и да ти кажа съвсем кратки практически правила за връзките между лихвите по кредити и дебити, инфлацията и ключовото значение на лихвите по дебитите за спестяванията, както и на кредитите за разширяването на бизнеса - винаги във връзка с инфлацията и индикациите за промените й.

Извини ме, че не ти ги излагам тук, но да обяснявам на фин човек като теб в блога такива неща, е като да си правиш пикник на поляна с препускащи наоколо диви прасета.
цитирай
8. vmir - Мамка му и прасе!
12.10.2012 18:52
цитирай
9. vmir - 9. анонимен,
13.10.2012 08:16
Eй, прасе лъжливо, съмняваш ли се, че не те разпознавам по неистовия ти устрем да лъжеш без всякаква мяра?
Разбирам желанието ти да превърнеш блога в кочина, и друг път се е случвало да ми приписваш измислени от теб цитати и твърдения, които няма как да съм казал, затова, ако държиш да ти отговоря, първо разчисти нечистотиите си, които ми приписваш и после ще ти отговоря.
цитирай
10. vmir - Мамка му и прасе!
13.10.2012 08:16
Знаех си, че няма начин да не налети отново. В блога вече стана невъзможно да се коментира от тези диви прасета.
цитирай
11. noir - ~ N ~
15.10.2012 23:11
Ханс, без да иска, може да уцели заека. Хората си бутнаха кепенците, завряха парите в бантките и чакат. Хайде малко стимул да си извадят парите откъм дюшеците и да ги развъртят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2414741
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031