Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2012 17:33 - Съдия Тодорова - брех, как уволниха добрата женица
Автор: alexalexalex Категория: Тя и той   
Прочетен: 1479 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Няма да коментирам - фактите са такива.
Пълен цитат от "Тема дейли" - за всички, които ореваха орталъка за добрата женица.
Само съм подчертал едни нещица, за пригледност.

Списание "Тема" и агенция БГНЕС търсят отговора кой точно "написа" името на Мирослава Тодорова й в най-критичния доклад на ЕК за България и защо заради нейното име се наложи да се добавят абзаци в последния вариант на документа.

Случаят "Мирослава Тодорова" повдигна много въпроси. Може да се разсъждава върху това кой точно "написа" името й в най-критичния доклад на ЕК и доведе до това заради нейното име да се добавят цели абзаци в документа. Остава и въпросът, ако в публичното пространство вътрешният министър Цветан Цветанов не беше споменавал името й, щеше ли да има такава реакция при уволнението й от Висшият съдебен съвет или тя щеше да бъде за гражданите един справедливо наказан съдия. Тодорова си призна, че бездействието й в един конкретен случай се превърна в отказ от правосъдие, но само един ли е случаят ?

imageИстината е, че през тази година с решение на Софийския апелативен съд по ВНОХД 362/2012 може да бъде прекратено по давност решеното от нея НОХД 681/2004 година за данъчна измама в особено големи размери. Тодорова се произнася с присъда през юли 2007г., но предава в деловодството делото близо 4 години по-късно. То е и едно от тези, споменати от дисциплинарния състав на ВСС, който в началото на тази година предложи Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата.

Може да бъде прекратено от САС по давност и друго нейно дело, приключило преди почти 6 години. В края на 2006 година тя се произнася по делото на Р. А и Н. К, подсъдими по член 219 от Наказателния кодекс, за безстопанственост, нанесли щети за милиони през периода 1997-1999 година. По това дело и до ден-днешен няма мотиви, а давността за наказване на престъплението от 15 години скоро може да изтече.

Подобен е и случаят с банкера Атанас Тилев, някогашният собственик на Банката за земеделски кредит, която фалира през 1997 година. Той е от тези, които реално могат да спечелят от изтеклата давност на делата на съдия Мирослава Тодорова. През 2007 година той е оправдан от нея по член 219 от Наказателния кодекс за престъпление, извършено през 1995 година, с което според държавното обвинение е нанесъл щети на обща стойност 543 милиона неденоминирани лева. Давността за наказване на престъплението изтича в края на 2010 година, а мотивите по делото са написани едва след това.

След продължило седем години разследване и писане на мотиви към присъда в период от над пет години друго дело на Тодорова бе прекратено по давност в началото на тази година. Случаят е от април 1996 г. Тогава според прокуратурата Рада Дишкелова и приятелят й Петър Стойчев са били отвлечени в центъра на София, изнудвани и малтретирани. През 2003 г. започва делото. Подсъдими са Стоян Петров, Иван Котев и Ангел Стоев. Осъден на година и половина условно е Петров, другите са оправдани. Присъдата е прочетена на 16 юни 2006 г. Мотивите към нея обаче са написани през март 2011 г, малко преди изтичане на абсолютната давност за наказване на отвличането.

imageФакт е обаче, че от действията на съдия Мирослава Тодорова има и губещи. Някои хора стоят на топло в затвора с месеци, защото не могат да обжалват, тъй като няма написани мотиви. Пример за това е Димитър Димитров, осъден на 9 години затвор през 2010 година. Той има 7 месеца за размисъл как точно да оспорва присъдата на съдийката от градския съд, защото точно толкова време отнема на съдия Тодорова да напише мотивите. Само, че размисълът е в Софийския централен затвор. Той обаче е от тези с "по-малко" забавени дела. В началото на тази година ВСС констатира, че тя е забавила общо 59 дела, 45 дела за 2010 година и 12 – през първото шестмесечие на 2011 година и именно заради това й намали заплатата с 15 % за срок от 2 години. Сред тях имаше и общо 16 наказателни дела от общ характер, мотивите по които са просрочени с повече от година.

В извадката от проверката на Наказателното отделение на СГС Инспекторатът към ВСС ясно пише, че "продължителното разглеждане на делата, освен че в редица случаи води до прекратяване на наказателното производството поради изтичане на абсолютната давност, възпрепятства разкриването на истината, защото доказването не само че се затруднява, но в редица случаи се оказва невъзможно, възпрепятства предоставянето на своевременна и ефективна защита на пострадалите от престъплението, води до накърняване правата на подсъдимия и като краен резултат възпрепятства реализиране задачите на процеса. Към онзи момент инспекторатът е знаел за 57 наказателни дела, забавени от Тодорова.






Гласувай:
7



1. scarlety - Горката женица...тц,тц
22.07.2012 10:13
Бива ли такава несправедливост? Забавила там с няк'ви си 5 години написване на мотивите по дело за отвличане,с 3 за изнасилване и още някои дребни дела смачкала в кошчето! Ми тя нямала служебен компютър,бе!Извинена е!
П.п. В някои нормални държави за подобно "забравяне" на това какво работиш,те санкционират веднагически с лишаване от правораздаване! Ама,хайде и аз като тебе -няма да коментирам!:)
цитирай
2. alexalexalex - scarlety
22.07.2012 10:22
според мен в нормалните държави може да застанеш и от другата страна на банката и да викаш : "Гражданино съдия", ама ... :))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2429763
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930