Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2013 16:23 - Експерт до експерта и катарзис до катарзиса
Автор: alexalexalex Категория: Тя и той   
Прочетен: 1229 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Цитат


Властта пред нов катарзис: 
Избра си зам.-министър, когото БСП обвини в корупция


Ново скандално назначение с потенциал да докара властта до нов катарзис направи премиерътПламен Орешарски.

Късно в петък, в края на работния ден и началото на отпуските, за зам.-министър на икономиката и енергетиката бе назначен Юнал Тасим. В качеството си на депутат от Тройната коалиция той бе обвинен в корупция от тогавашния вицепремиер на БСП Меглена Плугчиева, която подаде сигнал срещу него в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Бившият депутат е петият заместник на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Заради него бе променен устройствения правилник на министерството на икономиката и енергетиката, според който зам.-министрите бяха само четирима.

Назначението на Тасим едва ли би довело до такъв скандал като назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но със сигурност е съизмеримо с назначението на министър “Дюнигейт” Калин Тихолов и назначението на управителя на клона на СИК в Шумен Иван Иванов за зам.-министър на МВР.

Юнал Тасим става медиен герой на 5 март 2009 година в края на управлението на Тройната коалиция. Тогава вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Меглена Плугчиева извършва нещо невиждано в българския политически живот дотогава – обвинява коалиционния си партньор Юнал Тасим и съпартиеца си Стоян Проданов в злоупотреби с европари и внася сигнал срещу тях в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Бидейки депутати, двамата печелят 3 държавни поръчки на стойност над 1,6 млн. лв. Правят го чрез консорциума “Билд-консулт”. В него участват фирмата “Билд-консулт”, в която Юнал Тасим е 70% мажоритарен собственик и ”Технострой-инженеринг 99″, в която акционер и в борда на директорите е Стоян Проданов. Още в началото на мандата на Тройната коалиция ”Технострой-инженеринг 99″ вече е спечелила друга поръчка за 34 млн. лв.

Общият консорциум на двамата коалиционни партньори печели две поръчки по програма “Регионално развитие”. Тръжната процедура по едната се провежда от община Кърджали, а по другата – от Министерството на земеделието.

Единият депутат – Стоян Проданов е член на парламентарната комисия по земеделие, а Юнал Тасим е заместник-председател на комисията.

И в двата търга са участвали по 6 фирми. Но в нито един не печелят фирмите, предложили най-ниска цена.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexalexalex
Категория: Тя и той
Прочетен: 2429749
Постинги: 520
Коментари: 8560
Гласове: 3924
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930